Russepresidentene Elisabeth Vorren og Erlend Skaug Ingebrigtsen er glade for at de slipper alkonekt i Mørkvedbukta. Arkivfoto

Politiet til russen: – De samme reglene gjelder for Mørkvedbukta som andre offentlige steder

En knapp måned før årets russefeiring går i gang for alvor, kom sjokkbeskjeden: 

Fra og med i år skjerpes skjenkepraksisen slik at det ikke lenger blir lov for russen å nyte medbrakt alkohol på offentlige arrangementer i russetida. Det går fram i et brev sendt til norske politidistrikter fra Politidirektoratet, skriver Dagbladet

Innskjerpingen av reglene vil blant annet ramme store russetreff flere steder i landet. 

Les mer: Bodøruss tok nakenbilder av jente under samleie

Følger opp russefeiringen

I Bodø vil ikke regelskjerpingen føre til endringer fra russefeiringen tidligere år. 

– Politiet vurderer det slik at Mørkvedbukta fungerer som et samlingssted for russen, og ikke som et arrangement. Det betyr at russen får oppholde seg der og bruke området som oppstillingsplass for busser og biler. Russen er ikke er pålagt å leie inn vakthold, men vaktholdet gjennomføres ved hjelp av frivillige voksne, sier leder for ungdomsteamet hos politiet, politioverbetjent Thomas Torshaug.

Det betyr samtidig at det ifølge reglene ikke er lov til å nyte alkohol. Det har det aldri vært. 

– Men russen drikker jo. Kommer dere til å være til stede for å følge opp russefeiringen? 

– Vi kommer til å være til stede og passe på at det blir en god og trygg russefeiring. Men vi kommer ikke til å gjennomføre visitasjoner med tanke på å beslaglegge alkohol, sier Torshaug. 

Les mer: Stian og Håkon ble sjokkert av russeprisene – da kom idéen

Satser på forebygging 

I morgen går startskuddet for årets store informasjonskampanje rettet mot russen i Bodø. Politiet og kommunens helsesøsterteam besøker hvert år alle de videregående skolene. 

– Der informerer vi om reglene som gjelder og våre forventninger til årets russ. Samtidig informerer helsesøstertjenesten blant annet om hvordan man kan unngå nedkjøling og overskjenking. Det handler om å gi gode råd for å unngå at russen havner i vanskelige situasjoner, sier Torshaug. 

Les mer: Bodø-russen slo alle rekorder

Det innebærer også en gjennomgang av de reglene som gjelder i Mørkvedbukta. 

– Mørkvedbukta er ikke et fristed for drikking av alkohol. Vi stiller strenge krav til russen, og alkoholloven gjelder der som andre offentlige steder, sier Torshaug. 

Som er sikker på at årets russ kommer til å oppføre seg. 

– Informasjonskampanjen er et konsept vi har bygget opp gjennom de siste årene, i samarbeid med flere aktører. Vi har stor tro på at det kommer til å gå veldig bra, og har hatt gode erfaringer med tidligere års russ. 

Les mer: Slik så russegjengens festvogn ut da stormen var over

Bra å være samlet 

Russepresident Erlend Skaug Ingebrigtsen er glad for at russefeiringen kan gjennomføres i ordnete former.

– Grunnen til at vi ønsker en camp i Mørkvedbukta er fordi vi vil samle russen på et sted. Det gjør også at vi har bedre kontroll. Hadde vi ikke vært der, ville russen blitt spredt for alle vinder. Det er ikke ønskelig for verken oss eller kommunen, sier han.

Les mer: Her er årets russeknuter: – Det skal være litt spenstig

De siste årene har russen vært samlet i Mørkvedbukta. Men etter at politidirektoratet varslet at de ville skjerpe inn reglene, fryktet mange at det ville bli slutt på russecampen.

– Tidligere har det nok vært større problemer der, knyttet blant annet til dårlig vakthold og kontroll. Men russen i fjor fikk bare hønnør: Med unntak av et par slåsskamper var det bare godt humør og god stemning. Det vil vi følge opp i år, understreker russepresidenten. 

Som sier at det nok kommer til å bli festet en del også i år.

– Russefeiring er knyttet til alkohol, sånn er det bare. Da er det greit at vi feirer i ordnede former, og at vi har et godt samarbeid og tett dialog om disse tingene med både kommunen og politiet, sier Ingebrigtsen. 

Les mer: – Russejenta mi danser ikke som ei hore

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.