SAS garanterer at alle deres passasjerer kommer seg hjem til jul. Men ikke nødvendigvis med den flytypen de hadde bestilt billetter med. Arkivfoto

SAS garanterer at alle passasjerer i Bodø kommer hjem til jul

I flere måneder har LO-stat og Norsk tjenestemannslag (NTL) forhandlet uten å komme til enighet om lønn og arbeidsforhold for de ansatte ved brann- og redningstjenesten ved Bodø lufthavn.

LES MER: Fare for streik ved Bodø lufthavn - passasjerer rammes.

Frist til fredag klokka 13

Nå er partene hos riksmekleren for å få løst floken. Blir de ikke enig innen midnatt natt til fredag, er 19 ansatte innen brann- og redning i streik ved Bodø lufthavn fra fredag klokken 13.

I utgangspunktet vil dette ramme alle avganger med større fly av typen Boeing 737-800 som går mellom Bodø og Oslo –Tromsø og Trondheim. Flere tusen reisende ville blitt berørt, skriver TV2 på sine nettsider.

– For SAS ville dette ha betydd kansellering av åtte avganger og rammet 1500 reisende fra Bodø fredag, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

LES MER: Privatiserte brannmenn kan få 15.000 mindre enn Avinor-tariff.

Setter inn mindre fly

Årsaken til at SAS nå kan love å få hjem passasjerene til jul, er at Bodø lufthavn operere med brann- og redningskategori fire.

Det betyr at mindre flymaskiner kan lande og lette med en lavere beredskap enn det som kreves ved større fly selv om det skulle bli en streik.

– Det er riktig. Vi setter inn Boeing 737-600/700 som er en mindre type og som har færre seter enn det vi bruker til vanlig, sier Johansen til TV2.

I følge Johansen anser ikke flyselskapet dette som streikebryteri.

– Vi er ikke part i konflikten og flyplassen er åpen. Samtidig så forholder vi oss til at redningstjenesten er tilstrekkelig for våre flyvninger, sier Johansen.

Helgen som kommer er en av de travleste helgene i året.

– Derfor er det viktig å få passasjerene hjem til jul og dersom streiken varer vil vi tilpasse ruteprogrammet med mindre størrelse på flyene, sier Johansen.

Norwegian kjører buss

Widerøe sine fly er av en slik størrelse at de vil lande og lette som normalt ved en eventuell streik. Norwegian derimot har flere avganger mellom Bodø og Oslo som vil bli kansellert.

– Vi anbefaler nå våre reisende om å booke om billetten sine til i dag eller til avganger før kl. 13 i morgen, sier Astrid Mannion-Gibson, pressevakt hos Norwegian.

Norwegian har også et direktefly som går til Las Palmas fra Bodø på fredag.

– Passasjerene her blir fraktet til Evenes til buss slik at avgangen går derfra, sier hun.

Brann- og redningstjenesten i Bodø ble privatisert fra 1. august, samtidig som Bodø hovedflystasjon ble nedlagt.

Denne tjenesten utføres i dag av Falck.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.