Her har akkurat Badou senket Tromsø, 16. mai 2015. Foto: Per-Inge Johnsen

SE VIDEO: 16. mai-klassikerne vi aldri glemmer

I kveld møtes Bodø/Glimt og Ull/Kisa til kampen som har fått tilnavnet "Ull-Clásico". 

Det har kanskje ikke samme sus over seg som et durabelig lokaloppgjør mot Gutan fra Tromsø, men moro kan det bli likevel. I denne saken har vi sett nærmere på noen av de aller morsomste kampene fra Glimts 16. mai-historie.

Vel bekomme!

1. Harald Aabrekks fall (1995)

Bodø/Glimt 1-2 Tromsø (Johansen; Rushfeldt, Hafstad)

Ironisk nok en kamp Bodø/Glimt tapte - men som selv de gule må se lattermildt tilbake på. Kampen fikk nemlig enorm oppmerksomhet for Tromsø-trener Harald Aabrekks skuespillerprestasjoner. I et forsøk på å drøye tid mot slutten av kampen prøvde han å holde en ball som var ute av spill noen ekstra sekunder, til Glimt-fysio Thomas Klausens store irritasjon. Klausen gikk bort til Aabrekk for å ta fra han ballen, som igjen førte til at Tromsø-treneren deiset i bakken på teatralsk vis og ble hentet på båre. 

Kampen endte forøvrig 2-1 til Tromsø. Stig Johansen scoret for Glimt, mens Sigurd Rushfeldt og Thomas Hafstad sto for Gutans mål.

Se Harald Aabrekk rekonstruere og fortelle om situasjonen i Golden Goal:

2. Trond Olsens kanon (2008)

Bodø/Glimt 2-0 Tromsø (Martins, Olsen)

Fra Glimts eventyrlige 2008-sesong hvor laget nærmest var uslåelige på Aspmyra, og som endte med en flott 4. plass i det som da het Tippeligaen. Ett av lagene som fikk unngjelde var Tromsø, som også ble ofre for en pur ung Trond Olsens dødelige venstrebein. Fra 25 meters hold moste han ballen i vinkelen bak en sjanseløs Sead Ramovic på overtid, og fastsatte med det resultatet til 2-0 etter at en strålende volley fra Thiago Martins hadde gitt Glimt ledelsen.

Se høydepunktene fra kampen:

3. Gul 17. mai i Bergen (2014)

Brann 1-2 Bodø/Glimt (Lorentzen; Olsen, Badou)

Vi må en tur innom Bergen også. Få steder er det vel morsommere å ødelegge 17. mai enn nettopp der. Med over 17.000 på tribunen var byen prydet til fest, men i stedet måtte Brann-spillerne gå slukøret i toget dagen etter.

Hjemmelaget hadde flere svære muligheter til å ta ledelsen i kampen, og en solid Lasse Staw i Glimt-målet må nok tilsies mye ære for at Brann ikke tok ledelsen. Da var Glimt effektive i andre enden og scoret fikset to scoringer gjennom Trond Olsen og Papa "Badou" Ndiaye. Da gjorde det lite at Håkon Lorentzen reduserte like før slutt; Glimt vant 2-1.

Her kan du se høydepunkter fra kampen.

4. Milan Jevtovic ødelegger 17. mai i Tromsø (2016)

Tromsø 1-2 Bodø/Glimt (Lehne Olsen; Jevtovic x2)

Kampen som sørget for at Milan Jevtovic til evig tid vil stå i Glimts historiebøker, trass i at han forlot klubben kun snaue tre måneder senere. Etter en god seriestart hadde de gule tapt seks av de syv siste seriekampene før de reiste til Ishavsbyen, og at trenden skulle snu mot erkefiendene fra nord virket ikke spesielt sannsynlig.

Etter en jevnspilt førsteomgang hvor hjemmelaget var farligst foran mål, var det likevel Glimt som tok ledelsen. Trond Olsen spilte elegant gjennom Jevtovic, som banket ballen i lengste hjørne bak Gudmund Kongshavn etter 64 minutters spill. Tromsø utlignet, relativt fortjent, bare ti minutter senere, før Jevtovic, nok en gang assistert av Trond Olsen, ble dagens helt med sin matchvinnerscoring nærmest fra død vinkel. Kampen endte til slutt 2-1 til Glimt.

Da er det heldigvis den, og ikke det motsatte oppgjøret på Aspmyra samme sesong, vi husker...

Her kan du se flere av Jevtovic' mål for Glimt, blant annet de to på Alfheim:

5. Åttemålsfesten (1998)

Tromsø 4-4 Bodø/Glimt (Berg-Johansen, Christensen, Lange, Tuomela; Sæternes x2, Bjørkan, Ellingsen)

Kanskje det mest spektakulære av disse oppgjørene. På fotballens egen festdag fikk 6896 tilskuere på Alfheim virkelig valuta for pengene. De gule ledet 2-0 til pause etter scoringer av Bengt Sæternes og nåværende Glimt-trener Aasmund Bjørkan, før kampen virkelig tok fyr etter hvilen.

I tur og orden scoret Stein Berg-Johansen for Tromsø (1-2), Terje Ellingsen for Glimt (1-3), Roar Christensen for Tromsø (2-3) og Rune Lange for Tromsø (3-3), før de fleste trodde at Bengt Sæternes hadde avgjort kampen for Glimt da han satte inn sitt andre mål etter 77 minutters spill. Minuttet før full tid sikret likevel Marko Tuomela uavgjort for de hvite og røde da han styrte inn et innlegg fra Morten Kræmer, og med det sikret 4-4 i en helt episk 16. mai-kamp.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.