Tøffe Johanne Koivunen Hoff satte ut på sitt livs fiskeeventyr tidligere i måneden. Nå er resultatet klart. En miniserie på video og en reisedagbok på nett. Foto: Johanne Koivunen Hoff

Johanne fra Bodø er Kiwis nye (fiske)ansikt

Johanne Koivunen Hoff (25) lager Kiwis nye profilserie for å promotere fisk som mat. Resultatet er en miniserie på video og en reportasjeserie på nett.

– Konseptet er at jeg reiser fra Oslo til Senja og Sommerøya og møter lokale fiskere. Jeg er med dem ut med sjarkene deres, og vi fisker skrei og kveite. Tanken er at vi skal følge fisken fra havet til fiskedisken i butikken, forklarer hun til Bodø Nu.

Spybøtte og videokamera

Selve fisketuren er inngående skildret på nettsiden til Kiwi. Som de fleste andre førstereis gutter og -jenter måtte hun ut og snu magen noen ganger mens fisken ble dratt opp av hav ombord på Sommarøybåten "Øyværing":

– Det begynner som en følelse av å ha kledt seg for godt. Selv om det er kjølig på båten, føles det som om jeg har på meg tre lag for mye. Jeg kler av meg jakka, lua og åpner fleecen. Varmen fortsetter likevel opp i hodet før den legger eg som et kaldt svettelag i ansiktet. Jeg later som ingen ting i håp om at kvalmen er forbipasserende, innvendig sprer den seg i takt med bevegelsene i båten, skriver hun i reisedagboken sin.

Men innimellom turer i spybøtta fikk hun filmet og fotografert mannskapet ombord på båten "Øyværing" i aksjon mens de drar sprellende skrei opp av havet.

Spybøtta var med, og ble flittig brukt. Men været var upåklagelig, i følge Hoff. Sjøsyken gav seg også etterhvert. Foto: Johanne Koivunen Hoff

Tradisjonelt sjarkfiske

Fiskeribakgrunnen er det ingenting å si på for den tøffe jenta, som jobber for innholdsbyrået Spoon Agency som tekstforfatter og kreatør.

Hun er født og oppvokst i Bodø. Fiskeribyen Bodø, som ble tuftet på de rike sildefiskeriene på 1800-tallet. Faren har drevet med lakseoppdrett, og hun er vel vant med både sjø og sjømat.

– Faren min har drevet lakseoppdrett i alle år, så jeg har god kjennskap til fisk. Men tradisjonelt sjarkfiske har jeg aldri vært med på, før jeg reiste på denne turen.

Møtt masse velvilje

Koivunen Hoff reiste helt alene med kamerautstyr og fullt opplegg fra Oslo der hun for tiden er bosatt, og opp til yttersida av Senja, der filmen skulle lages fra.

– Jeg var nok litt optimistisk med hensyn til logistikken, men møtte masse velvilje fra lokalbefolkningen der jeg kom. De fraktet meg rundt og transporterte meg i båt dit jeg skulle. Fantastiske folk der ute, sier hun entusiastisk.

Klipping og redigering av serien har Edvard Karijord fra Vesterålen stått for.

Så langt er to episoder publisert, og neste episode kommer på søndag.

Vel på land igjen etter endt dyst. – Jeg har aldri vært med på sjarkfiske før. Det var en fantastisk opplevelse. Foto: Johanne Koivunen Hoff

– Sykt flaks med været

Noen turer i spybøtta foruten, selve turen var en suksess. Og et minne for livet, skal vi tro henne.

– Jeg hadde sykt flaks med været. Det hadde vært dårlig helt til jeg kom, men så ble det fint utover dagen.

– Ble det fangst?

– Det ble det, vet du! Skreisesongen er helt i starten, men vi fikk godt med fisk, sier hun fornøyd.

Fisk en rød tråd

Som tidligere nevnt er fisk en rød tråd i livet hennes.

– Jeg er veldig interessert i mat. I råvarene, og hvordan de behandles. Særlig vilt og fisk, for jeg spiser ikke oppdrettsfisk eller kjøtt fra storproduksjon. For meg som er så matinteressert er det veldig spennende å se på råvaren sin reise gjennom de forskjellige leddene. Måten den behandles på og hvor lang tid det tar fra den tas opp av havet til den ligger i fiskedisken.

Dersom du har lyst til å se de to første reportasjevideoene med Johannes opplevelser på havet, kan du klikke deg inn på disse linkene:

Episode 1
Episode 2

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.