I følge sagnet kom de overlevende på land på øya Sandøya, sørvest for selve Røst. På 500-årsjubileet for forliset, i 1932, reiste røstværingene denne bautaen på øyas høyeste punkt. Italias ambassadør var selvsagt tilstede. I bakgrunnen Trenyken. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Skipsforlis kostet 57 livet på Røst - kun 11 overlevde

Som Bodø Nu nylig meldte, vil president Roberto Ciambetti i Veneto-regionens regionalråd gå inn for at Italia skal støtte Bodøs kandidatur som europeisk kulturhovedstad i 2024. Bakgrunnen for hans utspill er Veneto-regionens lange, historiske tilknytning til vår region.

Lange historiske linjer

Dette forholdet skal ha startet så langt tilbake som i 1432, da en veneziansk adelsmann strandet på Røst med de gjenlevende av sitt mannskap etter å ha forlist nord for Irland. De ble reddet og svært godt mottatt på øya. Da de skulle reise hjem igjen, fikk de med seg 60 tørrfisker som niste.

Disse skal ha vært starten på den lange, og svært lukrative eksporten av tørrfisk fra Røst til Italia. I forbindelse med dette, arbeides det med nok et EU-prosjekt, som heter Via Querinissima. Veien de reiste tilbake skal merkes og rustes som en pilegrimsvei mellom Venezia og Røst. 

Skrev ned beretningen

Om selve forliset vet vi en del, ikke minst fra beretningene som Querini og hans styrmann skrev når de hadde kommet hjem igjen.

En av de overlevende forteller om de dramatiske minuttene da de forliste sjøfolkene fikk landkjenning:

«Vi nærmet oss stadig den frelsende klippeøy, men det var ikke på noen av sidene en strand der vi kunne lande, da hele dens omkrets var steil. Som ved et under førte vår frelser oss til den eneste lille strand som fantes, som svake fugler, som når jorden etter endt flukt».

Historisk forlis i 1432

Historien omhandler italienske handelsmenns forlis og redning på øya Røst i Lofoten i 1432. Dette er et av de mest omtalte forlisene i landsdelens historie. Historien har pirret nysgjerrigheten til fagfolk og ført til utgivelsen av flere skjønnliterære bøker.

Forfatteren Frid Ingulstad var en av forfatterne som ble fascinert og i 1990 ga hun ut romanen Månedøgn. Frid ble intervjuet av Radio Røst samme år. Her forteller hun om arbeidet med romanen, fascinasjonen for den dramatiske historien, møtet med et stormfullt røsthav og folket på Røst. Øya som for over 500 år siden tok imot 11 skipbrudne italienere. Lite visste den overlevende lederen av ekspedisjonen, adelsmannen Pietro Querini, at beretningen han skrev om denne dramatiske og eventyrlige reisen skulle bli en av våre kulturskatter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Røstværingene satte i 2011 opp sin egen opera som ble urfremført på Røst med sangere fra operaen i Bjørvika. Selv operasjefen tok turen oppover for å se forestillingen, og var mektig imponert. Her er Røstkoret i aksjon under akten. Foto: Rune Kr. Ellingsen

Romaniske undertoner

Bokplottet til Frid Ingulstad er basert på Quernis beretning om forliset. I en anmeldelse av boka heter det:

« Et skip forliser i en storm, og den staute, unge mannen som overlever, blir reddet av en troskyldig og vakker pike. Naturligvis blir de forelsket, og ikke overraskende dukker det så opp en del hindringer i veien for dem. Om ikke ville jo spenningen vært over før historien i det hele tatt hadde begynt…»

Frid har i sin roman tatt seg en rekke kunstneriske friheter og det er på ingen måte en bok som tar mål av seg til å beskrive nøyaktig hva som hendte. Historien til Querini har fått Frids fantasi til å spille sammen med historien om hendelsene på Røst i 1432.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Det forrevne øyværet ytterst i Lofoten er knapt nok sett på som noe sted å gjemme seg for naturkreftene på. Men når du kommer i en åpen båt uten årer og seil... Foto: Rune Kr. Ellingsen

Ingen etterkommere - men...?

Det er ansett som et historisk faktum at ingen av de overlevende reproduserte seg mens de oppholdt seg på Røst. Til det var nok respekten og takknemligheten til de som berget dem for stor. Men det finnes de som mener å ha funnet bevis for at en eller flere eventyrlystne Røstværinger fulgte med de italienske sjømennene på ferden videre fra Trondheim og ned til Italia.

Kilde: Arkiv i Nordland

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.