– Var ikke du som ung nysgjerrig, men redd for å spørre? Det sier Catinka Annie S. Sørensen, som mener et lavterskeltilbud for ungdom aldri har vært mer nødvendig.

– Som ungdom lurer man på mye rart, alt fra hvor man får tak i kondomer, til hvorfor man har vondt her og der

Det spør Catinka Annie S. Sørensen om i dette debattinnlegget. Nå reagerer Elevorganisasjonen i Nordland på at opplysningstjenesten Klara Klok ikke sikres videre drift. 

Kjære politikere, mener dere vi skal famle rundt i uvitenhet? Ikke nok med at seksualundervisningen på skolen er elendig og helsesøster ikke er å få tak i, men attpåtil vil dere ta ifra oss Klara Klok ved å ikke sikre midler til å videreføre tilbudet?

Klara Klok

Vi er en generasjon som søker opp det vi lurer på, vi leter oss frem til svar. Kanskje er det blitt sånn fordi samfunnet digitaliseres, kanskje har det blitt sånn fordi de gamle metodene ikke når opp til våre forventninger.

Klara Klok er landets fremste digital E-helsetjeneste for ungdom.

Nettsiden er beregnet på ungdom. Man kan stille anonyme spørsmål døgnet rundt og er garantert svar innen 7 dager, men nå trues lavterskeltilbudet for unge.

Grunnen til at Nordland fylkeskommune frasier seg ansvaret er fordi det på nasjonal basis er planlagt en overordnet E-helsetjeneste for unge. I statsbudsjettet er det satt av penger til et prosjekt som ikke en gang er påbegynt, når de kunne brukt midlene til å finansiert Klara Klok til de hadde en ferdigutviklet plan som er klar for å tas i bruk.

Lurer på mye rart

Hvorfor vil dere ta ifra oss det som virkelig gir oss noe nyttig?

Som ungdom lurer man på mye rart, alt fra hvor man får tak i kondomer, til hvorfor man har vondt her og der. Det er ikke alt som er livsnødvendig å springe til helsesøster med, og derfor blir ofte mange bare gående å spekulere, når køen for å snakke med skolehelsetjenesten er så lang som den er.

Var ikke du som ung nysgjerrig, men redd for å spørre?

Jeg har selv stilt noen av de over 55 000 spørsmålene som ble stilt i fjor. Jeg ønsket å se at det ikke bare var jeg som lurte på hvorfor ting var som de var.

Stor trygghet

Klara Klok er en så ufattelig viktig ressurs for ungdommen i dag. Vi har seksualundervisningen, anonymiteten, helsesøster, ekte fagfolk som kan svare oss sikkert og folk som vet hva de snakker om samlet på et sted. Vi har en stor og uvurderlig trygghet i dette.

Behovet for et lavterskeltilbud for ungdom har aldri vært større.

Det vil være et stort tap for ungdommen å stå uten denne mye brukte resursen. La oss beholde Klara Klok inntil videre, det er allerede store nok problemer knyttet til seksualundervisning og skolehelsetjenesten.

Av Catinka Annie S. Sørensen, fylkesstyremedlem i Elevorganisasjonen i Nordland

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.