SV foreslår at Bodø blir pilotkommune når de nå foreslår at staten skal kjøpe seg inn i privatboliger for å hjelpe førstegangskjøpere og personer uten egenkapital inn på boligmarkedet. Ordningen er tenkt å være selvfinansierende. Arkivfoto

Vil delfinansiere boligen din - med Bodø som forsøkskommune

Lederen i SV mener situasjonen i det rødglødende boligmarkedet er så kritisk at Norge nå må ta helt nye og svært radikale grep. Og han vil begynne i Bodø. Det er VG som melder dette på sine nettsider.

LES MER: Rådmannsboligen gikk for nærmere ti millioner kroner.

Bodø blir forsøkskommune

Stortingsrepresentanten fra Hordaland har satt seg et hårete mål:

Å gjøre noe så traust som boligpolitikk til en av hovedsakene i neste års stortingsvalgkamp.

– Vi vil innføre en helt ny modell i den norske boligpolitikken: Delt eierskap. Vi ønsker å prøve dette ut i Bodø først. I dag er det mange som egentlig har råd til å betale et boliglån, men som ikke får lån likevel, på grunn av myndighetenes krav om 15 prosent egenkapital. Dette skaper et enormt klasseskille i boligmarkedet, fordi du er avhengig av mamma og pappas bank for å få lån. Resultatet er at drømmen om egen bolig blir knust, sier Lysbakken til avisa.

LES MER: Villaen kan bli Bodøs dyreste enebolig noensinne.

Skal være selvfinansierende

Lysbakken understreker at ordningen ikke skal koste skattebetalerne noe.

– Staten kan gå inn med inntil 15 prosent, gjennom Husbanken. Ikke som et lån, men rett og slett ved at staten kjøper en andel av den boligen. Over tid vil du kunne kjøpe ut staten igjen. Men hvis du selger boligen uten å ha løst ut staten, vil staten få 15 prosent av den nye salgsverdien tilbake. Søker får et finansieringsbevis fra kommersiell bank med forutsetning om delt eierskap gjennom Husbanken. Ordningen er ment å være selvfinansierende, sier Lysbakken.

LES MER: Rigger om for fremtiden.

Ordfører Ida Pinnerød stiller seg svært positiv til ideen fra SVs Lysbakken, men får liten støtte fra sitt partis boligpolitiske talskvinne. Arkivfoto

Ordføreren positiv

Ordfører Ida Pinnerød (Ap) er svært positiv til initiativet fra SVs Audun Lysbakken.

– Jeg vil berømme SV for å se til Bodø. Dette er spennende, vi trenger virkelig å teste ut nye modeller i boligpolitikken, sier ordfører Ida Marie Pinnerød (Ap).

Hun får foreløpig ingen uforbeholden støtte fra eget parti i saken.

– Vi er bekymret for at de økte prisene gjør at mange unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet, og at forskjellene i boligmarkedet går i arv. Vi deler SVs intensjon om at staten må ta litt av risikoen, og har derfor foreslått at unge uten egenkapital skal kunne få startlån i Husbanken. I tillegg er det nødvendig med flere leie-til-eie prosjekter hvor man kan kjøpe seg gradvis inn i sitt eget hjem, sier Aps boligpolitiske talsperson, Stine Renate Håheim.

LES MER: Eiendomsmegler1 troner øverst på denne statistikken.

 

Fakta om boligbygging i Norge:

 ¤ Boligpolitikk har nærmest vært et ikke-tema i norsk politikk ved de siste stortingsvalgene.

 ¤ I Norge eier åtte av ti innbyggere sin egen bolig. Men det er ikke opplagt at dette vil fortsette.

 ¤ Som følge av finanskrisen i 2008 falt boligbyggingen i Norge. I 2015 tok den seg opp igjen. 31.000 nye boliger ble påbegynt. Befolkningsveksten var imidlertid på 48.000 personer dette året.

(Kilde: VG)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.