Tragisk hendelse på Fenes natt til tirsdag. Foto: Preben Hunstad

Den største operasjonen siden Hunstadssenteret:
– Det var svært krevende

Det var svært tidlig tirsdag morgen at nødetatene måtte rykke ut til en omfattende fjøsbrann på Fenes gård.

Se video fra brannen her.

Det ble noen dramatiske morgentimer, og til tross for at brannen er slukket er det fare for at den kan blusse opp igjen.

– Dramatisk

Jarnæs, avdelingsleder ved 110-sentralen og innsatsleder under brannen forteller at det i begynnelsen så svært alvorlig ut.

Grisefjøset var helt overtent - og brannen lå an til å spre seg videre til de andre nærliggende byggene.

– På toppen av dette hadde vi problemer med tilstrekkelig vannforsyning, sier Jarnæs, og fortsetter:

– Det var både ressurs- og tidkrevende å forsøke å skaffe vann samtidig som mannskapene jobbet med å redde ut dyr på stedet.

Fryktet omfattende tap av liv

Da nødetatene først ankom det overtente grisefjøset trodde man alle 600 grisene var omkommet som en følge av brannen og den tunge røykutviklingen.

Etterhvert viste dette seg å være feil, og ved dagens slutt var omtrentlig 300 griser reddet ut - så vel som 50 storfe som ble berget fra røykforgiftning.

– At så mange kunne reddes var selvfølgelig en god nyhet, særlig når det en periode så ut som at vi kom til å miste alle. Takket være viltnemnda klarte vi å hjelpe dyrene på en god måte, selv om det også betydde at noen dyr måtte avlives av dem på stedet.

Jarnæs tenker først og fremst på bonden og familien hans, og sier hendelsen er svært trist til tross for at skadeomfanget ble mer begrenset enn det først så ut til.

– Det er utrolig trist å se at familien mister så mange dyr som de holder kjær, og at de måtte lide den skjebnen.

Livsreddende samarbeid

Ifølge Jarnæs kan takken for at brannen ble tatt under kontroll så raskt som den gjorde gå til alle de ulike aktørene som bidro i formiddag.

Redningsmannskaper fra flyplassen, Saltstraumen og Fauske bidro i tillegg til Sivilforsvaret og 110-Bodø-mannskaper til å både skaffe vann og redde ut dyr.

– Dette er en av de større brannene vi har vært med på å slukke, og den største siden Jysk brant ned.

– Samarbeidet var utrolig viktig, det var mye hardt arbeid fra mange parter som til slutt sørget for at brannen hverken spredde seg, eller kostet ekstra liv.

LES OGSÅ: Slik så det ut på Jysk etter storbrannen

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.