Den ukrainske delegasjonen ønskes velkommen av Frode Mellemvik, direktør ved Nordområdesenteret. (Foto: Nordområdesenteret)

– Store muligheter for nordnorsk næringsliv i Ukraina

Norge har satset millioner på å styrke samarbeidet mellom Norge og Ukraina. Nord universitet spiller en avgjørende rolle for å fremme utdanningssamarbeid med Ukraina, og denne uken er rektorer og ledere fra tretten ukrainske universiteter er samlet i Bodø for å planlegge fremtidige prosjekter.

Åpent seminar

I forbindelse med besøket inviterer Nord universitet i dag til et åpent seminar om handelsmuligheter og investeringspotensiale mellom Ukraina og Norge, med et særlig fokus på Nord-Norge.

– Seminaret tilbys i samarbeid med Norsk-ukrainsk handelskammer, og målet er å bidra med kunnskap og inspirasjon til lokale bedrifter og organisasjoner som er nysgjerrige på mulighetene i Ukraina, sier Frode Mellemvik, direktør for Nordområdesenteret ved Nord universitet.

Voksende ukrainsk marked for norsk sjømat

Nordområdesenteret har over en årrekke bygd seg opp et betydelig nettverk innenfor utdanning og næringsliv i både Ukraina og Russland.

– Vi ser at mange nordnorske bedrifter kan ha god nytte av å knytte bånd til Ukraina. Ukraina har for eksempel et stort markedspotensial for sjømat. Seminaret er en anledning til å snakke direkte med ukrainske aktører som kan gi råd om hvordan man kan utnytte mulighetene i dette nye markedet, sier Mellemvik.

Deltakerne vil blant annet få høre fra fiskerigiganten Pelagia, som i 2009 etablerte datterselskapet Egersund Ukraine for import av norsk fisk til Ukraina.

Produksjon i Karasjok, IT-avdeling i Kiev

Seminaret vil også sette søkelys på mulighetene for outsourcing av IT-tjenester til ukrainske selskaper. Ukraina er Europas største leverandør av utkontrakterte IT-tjenester.

– Akkurat på dette området vil det være mye å hente for nordnorske bedrifter i alle størrelser. Dagens teknologi gjør det mulig å beholde lokal produksjon, nærhet til råvarer og fokus på kjernevirksomhet samtidig som man har tilgang på IT-tjenester av høyeste kvalitet, sier Mellemvik, ser fram til godt oppmøte på seminaret.

– Vi vet at små og mellomstore bedrifter i vår region ofte har hendene fulle med daglig drift, derfor synes vi det er flott å bringe Ukraina til Nordland, slik at informasjonen om disse mulighetene blir lettere tilgjengelige.

Seminaret arrangeres i forbindelse med et møte i den Norsk-ukrainske universitetsalliansen, som består av Nord universitet og 16 ukrainske universiteter.

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.