Stortinget sier ifølge Bodø Nus kilder ja til planene om Ny by - ny flyplass i sommer.

Stortinget sier JA til Ny by - ny flyplass

Når Nasjonal Transportplan skal behandles i Stortinget i juni 2017, ligger regjeringens innstilling om å gjennomføre Ny by - ny flyplass-prosjektet inne. 

Bodø Nu kan avsløre at det allerede er et sikkert, trygt forankret flertall for prosjektet.

Sier ja

Stortingsgruppene til Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet er, ifølge en rekke sentralt plasserte kilder, alle klar på at de sier ja.

I så fall stemmer minst 132 av 169 representanter for gjennomføring av prosjektet.

LES OGSÅ: Får kostnadsramme på fem milliarder kroner - skal gjennomføres innen 2026

Sterke signaler

Erna Solberg har allerede signalisert hvor regjeringen står:

– Vi har ambisjoner om å flytte flyplassen i Bodø og bygge ny flyplass i Mo i Rana i årene som kommer, sa hun i følge Nordlys (krever innlogging) til forsamlingen under storkonferansen "Arctic Frontiers" i Tromsø, som samler mer enn 30 nasjoner fra hele verden.

At Høyres egen stortingsgruppe skulle stemme mot regjeringens forslag, fremstår som utenkelig - noe Bodø Nus kilder bekrefter.

– Jeg kjenner ikke i detalj til hva stortingsgruppen diskuterer. Men når saken blir tatt inn i NTP ville det være veldig rart om man slo beina under den, sier statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet.

Han var i Bodø i slutten av januar, for å motta en rapport om eiendomsstrategien for de frigjorte landområdene som Forsvaret eier.

– Vet aldri, men...

Det samme er ståa i Fremskrittspartiet. 

Sentralt plasserte kilder omtaler det som "spikret" at Ny by - ny flyplass får ja på tinget.

– En eventuell politisk risiko ligger jo i at andre partier på Stortinget foreslår å utsette gjennomføringen eller bevilge mindre penger. Man vet aldri i politikken, men i Fremskrittspartiet er planene godt forankret, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (Frp), som også var i Bodø under overleveringen - i hans tilfelle for å motta en rapport om finansieringen og gjennomføringen som Avinor har utarbeidet.

Saken fortsetter under bildet.

Tom Cato Karlsen er sterk i troen på at Ny by - ny flyplass blir realisert, men advarer mot at man aldri kan si noenting sikkert i politikken. Til venstre: Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø. Foto: Preben Hunstad

Forventer klart ja

Ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap) sier hun har klare forventninger både til eget parti, regjeringen og et samlet storting når saken skal opp:

– Alle vi har snakket med prosjektet om er veldig begeistret. Jeg har store forventninger til at Stortinget stemmer saken igjennom, sier hun til Bodø Nu.

Dersom saken går gjennom er hun klar på hva som blir fokus.

– Nøkkelen for å klare å realisere prosjektet, er å opprettholde det gode samarbeidet slik at prosessene går raskt. Vi jobber under tidspress. For oss vil for eksempel effektiv behandling på plansiden være avgjørende, sier hun.

Prosjektleder Daniel Bjarmann-Simonsen, som har jobbet mer eller mindre non-stop med prosjektet de siste årene, sier dette:

– Den politiske risikoen er liten. Det som er viktig nå, er å pushe på for å få gått i gang så tidlig som mulig. Vi har fortsatt et stort tidspress på oss.

Sak nummer én

Direktør i BRUS (Bodøregionens Utviklingsselskap), Odd Emil Ingebrigtsen, gir uttrykk for at også han oppfatter at det er bred støtte for forslaget i Stortinget.

– Vi forventer, slik vi har fulgt saken og ut fra de signalene som er gitt, at det er tverrpolitisk støtte for både å si ja til prosjektet, og å legge finansiering på bordet.

Han legger til at dette har vært sak nummer én for BRUS helt siden ideen ble relansert i 2013.

– Nå forventer vi også at politikerne legger til rette for å kunne gå raskt i gang med arbeidet, siden tiden er knapp. 

Regjeringens forslag til NTP legges frem før påske. Deretter skal saken opp i Stortinget i juni. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.