Leder for kriseøvelsen, Erlend Hagenes (til venstre), under en tidligere utgave av arrangementet. Foto: Jan Erik Andreassen/Nord universitet

Erlend er ildsjelen bak øvelsen som disponerer milliarder i verdier

– Det eneste som i grunn skiller øvelsen fra en virkelig krise er at den er varslet på forhånd, sier leder for øvelsen, Erlend Hagenes, ved Nord universitet.

Her kan du se bildene fra fjorårets øvelse.

Store ressurser i sving

Øvelse Nord er som de 20 tidligere årene satt opp som ei uke full av foredrag, virkelighetsbeskrivelser som sluttføres med en fullskala kriseøvelse hvor flere titalls etater er involvert.

– Det er mange dimensjoner ved det hele. Én ting er blålysene og tingene som skjer ute i dagens lys, men også på flere andre nivåer er det mye som skjer. Vi opererer helt fra skadestedet opp til regjeringsnivå, sier Hagenes. 

Også i år er det omfattende økonomiske og menneskelige ressurser i sving.

Det disponeres materiell til flere milliarder, og i år skal antallet mennesker involvert nær tredobles fra i fjor.

– Det er naturligvis ikke alle de tusen som vil være aktive deltakere, men selv de som er passive deltakere vil bli tydelig påvirket av hendelsen som inntreffer. 

Aktuelt trusselbilde

Hagenes kan ellers ikke røpe mye rundt rammene og handlingen i krise-scenarioet.

For at alt skal være så realistisk som mulig må det holdes hemmelig.

– Vi baserer scenarioet på det som ifølge PSTs årsmelding er det aktuelle trussebilde i Norge, og vi bygger på hendelser som har funnet sted i virkeligheten.

Akkurat dét mener Hagenes er viktig:

– Før 2011 ble vi alltid sett på med et skeptisk skråblikk, da folk ikke mente scenarioene vi utspilte her oppe var realistiske. De siste årene har det imidlertid vært helt stille; folk skjønner at trusselbildet som gjelder ellers i verden i stor grad også gjelder oss. Alt vi gjør er basert på virkelige hendelser, og scenarioer man frykter vil kunne inntreffe i Norge.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.