Kristoffer Seivåg er Bodø Nus ølblogger. Foto: Privat

Triksene som hjelper deg å finne frem i øljungelen

For 15 år siden brygget de fleste bryggerier lyse lagere, juleøl og kanskje et og annet bokkøl. Den gangen var gjerne en interasjonal pilsner det mest spennende å oppdrive av nyheter. For en ølentusiast er dagens ølverden en fryd. Vinmonpolet lanserer 100 nye øl annenhver måned, og har per i dag et ølsortiment på over 1400. I dagligvarebutikkene har også utvalget eksplodert.

For en nybegynner eller en som vil utvide sitt kjennskap til øl, kan hyllene (les: jungelen) av ulike øl virke skremmende. Man kan lett gå seg vill blant alle ølene med sine rare navn og psykedeliske etiketter. Det er ikke alltid lett å vite om det er et hveteøl eller en stout, og står det «stout» kan det hende det er en høyst eksperimentell versjon som både er syrlig og tilsatt rødbeter. I tillegg har mange øl en solid pris. Slike faktorer kan påvirke valgene man tar, og mange vil dermed ikke våge å ta et feilvalg. Da velger man kanskje heller en øl man har tatt før eller velger bort øl i det hele og store.

Heldigvis har Vinmonopolet gjort grep som letter søken etter øl man liker eller ønsker å prøve. Først og fremst kan det være lurt å spørre de ansatte, og mange har høyt kunnskapsnivå. Her kan man enkelt angi hva man har smakt tidligere og likt, og ikke likt, for å få gode forslag på hva du bør prøve. En annen god pekepinn er at Vinmonopolet nå har delt inn ølsortimentet i ølkategorier som er godt markert i utsalgene. I tillegg anbefales det en tur til nettsiden som har gode smaksbeskrivelser, og ikke minst bilder, slik at man kan forberede seg litt før man stikker innom.

For å få en mykere overgang inn til ølverden anbefales det å oppsøke mer stilrene øltyper framfor spesialvarianter. For noen vil det være en god idé å prøve øltyper som ikke er for bitre, syrlige eller komplekse. Her inngår blant annet klassiske britiske øl, pale ales, lyse hveteøl og belgisk blonde. Under er det noen eksempler hvis man ønsker å trå litt videre inn i ølverden uten å bli avskrekket.

Weihenstephaner Hefeweissbier

Fra bryggeriet som proklamerer seg som verdens eldste kommer dette utmerkede tyske hveteølet. Med sin tåkete stråfarge fyller den nesen med fruktige toner av banan, krydder og sitrusfrukt. I smaken tilføres hvete og tørt gress. Munnfølelsen er som ventet myk og fyldig, og ølet har en lett bitterhet. Denne gjør seg fint i solveggen, og bryggeriet anbefaler ølet til sjømat, krydret ost eller tysk pølse.

Brooklyn Sorachi Ace

Dette er en klassisk saison brygget av det amerikanske bryggeriet Brooklyn tilsatt den ettertraktede humlen Sorachi Ace og gjæret med Champagne-gjær. Ølet fyller glasset med en uklar strågul farge og toppes med skum som minner om pisket eggehvite. Aromaen er søt og fruktig med en fin krydret undertone. I smaken kommer humlen og lys malt mer fram og ender litt tørr. Et frisk og velbalansert øl.

St. Austell Proper Job

Dette er en moderne klassisker av en india pale ale brygget i Cornwall i England tilsatt amerikanske humletyper. Under det store skummet har ølet en klar farge av rav. I aromaen danser de fruktige humlene med preg av grapefrukt og annen tropisk frukt. I smaken følger gress og tørt høy sammen med frukten. IPAen har en solid bitterhet, men ølet oppleves likevel fin og balansert.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.