Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran. Foto: Wikipedia/Nordland Arbeiderparti

Trump, Amundsen og Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran

– Det imponerer meg faktisk at det er mulig å spekulere så mye i det offentlige rom i en sak som åpenbart ikke er en sak. "Spikersuppe og "Fake news" er de første ordene jeg kommer på når jeg leser artikkelen.

Nei, dette er ikke hentet ut fra et kommentarfelt tilhørende en sak om en Paradise Hotel-deltaker som ikke vet hva hovedstaden i Norge heter.

Det er lederen i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, som skriver dette i et Facebook-innlegg om en sak Bodø Nu publiserte i dag. 

Tema? Jo, at gruppelederen i Bodøs ledendes partis bystyregruppe, Morten Melå, byttes ut midt i bystyreperioden.

Saken fortsetter under bildet.

 

Betydningsløst verv?

La det synke inn.

Lederen i Aps fylkeslag, en presumptivt oppegående og medievant mann, omtaler det altså som "fake news" at Bodø Nu skriver en sak om gruppeleder-skiftet i partiet som styrer Bodø.

Hva er så funksjonen til gruppelederen? Jo, han er den nest mektigste i partiet lokalt etter ordføreren - sersjanten som styrer troppene.

En post som utgjør et stort ansvarsområde, og som i Bodø også har betydd å stå for det aller meste av den politiske kommunikasjonen utad. Det er Morten Melå som først og fremst har kommunisert hvilken politikk Arbeiderpartiet fører, det er han som først og fremst har svart på kritiske spørsmål om denne fra media, ja, han har i stor grad frontet partiet.

Og Bjørnar Skjæran, lederen i Nordland Arbeiderparti, mener altså at det er "fake news" og "spikersuppe" å skrive en sak når han forsvinner ut.

Nøyaktig hva han mener er "fake", i en artikkel der nyheten bekreftes av tre forskjellige personer i hans eget parti, er for øvrig noe uklart. Det formodes at Skjærans engelskkunnskaper er av et slikt kaliber at han ser den logiske bristen her, i alle fall ved nærmere ettertanke.

Trump, Amundsen og Skjæran

Uttalelsen er i beste fall upresis, sleivete og ureflektert.

Men den er også dypt problematisk, i en tid der "fake news" er blitt et foretrukket begrep for å avfeie legitim journalistikk i langt mindre siviliserte politiske kretser enn det Skjæran ville likt å bli forbundet med.

Sist gang vi i Bodø Nu omtalte begrepet, var det i forbindelse med en ellevill, nattlig Facebook-krangel der justisminister Per Willy Amundsen beskyldte Nordlys - eller "Pravda", som han yndet å kalle avisen - for å skrive "fake news" om en veiutbygging. Donald Trump har gjort begrepet kjent, først og fremst fordi han benytter det om journalistikk han ikke liker.

Er det i dette landskapet Bjørnar Skjæran ønsker å plassere seg?

Null kommunikasjon

Et annet interessant aspekt ved saken, er den totalt fraværende kommunikasjonen rundt skiftet fra partiet selv.

Burde ikke Arbeiderpartiet ha såpass stor respekt for de nærmere 7.000 velgerne som stemte partiet frem til makten ved valget i 2015, at de informerte om lederskiftet?

I en epost sendt ut fra politisk sekretariat før gårsdagens bystyremøte, altså tre uker etter at Anne Mari Haugen har overtatt rollen, opplyses det at Morten Melå fortsatt er gruppeleder for Ap. Altså har man ikke kommunisert dette til sine medpolitikere, heller.

I stedet for å ryddig og kontrollert informere om det som karakteriseres som en udramatisk endring når den skjer, går en fylkesleder til passivt-aggressivt motangrep (mot hva, for øvrig? Nyheter?) når en avis velger å omtale saken.

Om det er spekulasjon man er redd for, er kommunikasjonsformen rundt hele saken på grensen til bisarr.

Vi får la tvilen komme Nordland Arbeiderpartis fylkesleder til gode, og tilskrive uttalelsen manglende nettvett og kommunikasjonsforståelse.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.