Andreas Tymi vil utfordre loven for å endre eiendomsskatten. Foto: Rødt

– Er dere bare typiske politikere, eller? Lover og lyver og snakker uten å legge makt bak krava?

Hva er politikerforakt? Vel, jeg tror ingen har noe i mot å ærlig forakte en politiker man er uenig med. Jeg er nok foraktet sånn av mange.

Men politikerforakt som problem oppstår når politikere sier en ting, og så enten ikke gjør noe med det eller til og med gjør det motsatte. I eiendomsskattedebatten i Bodø har flere politikere i flere partier sagt seg enig i at ny- og retakseringen er urettferdig. Blant annet Allan Ellingsen og Bente Haukås har vært tydelige på at vektingen av byggeår er alt for stor, at noen av sonetakstene er urimelig høye og andre elementer.

For egen del vil jeg legge til at tomter er latterlig lavt taksert. Det ligger en 4500 kvm stor ubebygd tomt i Bodøsjøen ute for salg til 14,9 millioner for tiden. Sjablongtaksten for den er 1,3 millioner, altså under en tiendedel av markedsprisen. Ett mål ubebygd tomt i sentrum er sjablongtaksert til knapt over 300.000. Det skjønner alle at er verdt minst ti ganger så mye. Det er en av grunnene til at dyre eneboliger med attraktive og store tomter kommer lett unna, mens leiligheter som i beste fall har små andeler av tomter blir hardt skattet.

Men ingen andre enn Rødt har foreslått å faktisk gjøre noe med det, og alle de andre påstår at det ikke er lov. Vel, vi håper med dem på at sakkyndig nemd og/eller sakkyndig klagenemd skal fikse nok på problemene til at skatten blir rettferdig, men hva om det ikke skjer da? Hva vil dere gjøre?

Om dere ikke kan svare på det, skaper det den ødeleggende formen for politikerforakt. Rødt viser lederskap, påvirker nemdene så mye som vi kan, og er villige til å prøve loven om nødvendig for å rette dette opp, og se på absolutt alle muligheter. Vi gir oss ikke selv om Rådmannen eller KS påstår vi ikke kan gjøre noe (selv om de ikke kan vise til en eneste lovtekst, reguleringstekst eller gjeldende dom som sier det).

Så hva blir det til? Er dere bare typiske politikere, eller? Lover og lyver og snakker uten å legge makt bak krava?

Bodø Nu og Markus Jensen anklager Rødt for å komme med forslag som ikke kommer noen vei, og etterlyser lederskap. Vel, hva er lederskap? Tvers igjennom lov til seier, sier jeg, og vi nekter å legge oss flat og ikke gi jernet for Bodøs befolkning, selv når noen jurister i KS sier vi ikke burde gjøre det. Når noen sier til oss: "Det kan dere ikke gjøre", så sier vi "prøv å stopp oss!"

Lederskap er å ikke føye seg, men å kjempe til helvetes porter og forbi for det man tror på. Jeg sier ikke at jeg er villig til å dø for å redusere vektingen av byggeår i retakseringen. Herregud, jeg har litt mer perspektiv enn som så. Men jeg vil i hvert fall ikke gi meg uten kamp!

Innlegget er skrevet av bystyrerepresentant for Rødt, Andreas Tymi. Det er opprinnelig publisert på hans Facebook-profil og gjengis med tillatelse.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.