Bør eiendomsskatten bestå eller senkes? Sistnevnte er uansvarlig, ifølge bystyrerepresentant Thor Arne Angelsen (Ap). Illustrasjonsfoto: Rune Nilsen

– Uansvarlig ekstrempopulisme å senke eiendomsskatten

Da har den uansvarlige ekstrempopulismen endelig kommet til Bodø-politikken. Avisa Nordland melder i går kveld at Bodø Høyre, Bodø FrP og Bodø Venstre (øyensynlig i hvert sitt forslag i bystyret) vil foreslå en reduksjon av eiendomsskatten med mellom 0,7 og 1 promillepoeng. Det er en kortsiktig «løsning» på et problem uten en reell problembeskrivelse og fullstendig uten konsekvensanalyse. Summen av dette er 100 % uansvarlig. Det er beint ut farlig for både kommunen som enhet, og for innbyggerne som er avhengige av tjenestetilbudet.

Jeg har full forståelse for at retakseringen av eiendommer i kommunen har bragt eiendomsskatten på banen som tema igjen. Avisoppslag etter avisoppslag med «feil antall m2», «feil antall garasjer» og «feil eiere av eiendommer» har skapt et inntrykk av en eiendomsskatt i totalt kaos. Ingenting er lengre fra sannheten. Det er ingen tvil om at alle slike feil – som kan ha mange grunner – skal rettes opp. Skattegrunnlaget skal være rett – end of story. Derfor vet jeg også at kommunens administrasjon, og de folkevalgte organene som skal fatte avgjøre klagesakene, jobber på høygir for å sikre at flest mulig klager blir behandlet så fort som mulig. Jeg forventer at det vil gi kommunen en ikke ubetydelig reduksjon i forventet inntekt for 2017 og videre, men avventer klagebehandlingen før jeg tar stilling til om det er grunnlag for å ta konkrete grep utover dette.

Men mediers rapportering om gripende enkelthistorier gir ikke Høyre, FrP og Venstre noen rett til å kaste kommunen ut i økonomisk kaos. En reduksjon av eiendomsskatten med ett promillepoeng utgjør en reduksjon på cirka 20 %. For de aller fleste av oss er det snakk om kanskje 2.000 kroner per år (dog selvsagt langt mer for dem med de dyreste boligene, og langt mindre for dem som knapt nok har råd til en liten leilighet på Tverlandet).

Problemet er bare at kostnaden av det foreslåtte grepet for kommunen er DRAMATISK! Det er snakk om en reduksjon av inntektene på over 50 millioner kroner. Og dette skal dekkes inn når halve året er gått, og uten at noen av partiene, så vidt jeg kan se fra avisoppslaget, har fremmet ett eneste konkret forslag til inndekning. Høyrepartiene har gått fra å være politiske partier med et helhetlig syn på kommunens tjenestetilbud og finansieringen av dette, til å bli ensidige interesseorganisasjoner som taler for sin syke, men akk så ideologidrevne mor (eller er det onkel?).

Dette følger på hælene av fire år mellom 2012 og 2015 hvor de nevnte partiene stod for budsjetteringen av kommunens inntekter og utgifter. I løpet av disse fire årene hadde kommunen et reelt negativt driftsresultat på mellom 150 og 200 millioner. Smak litt på det tallet! Det var budsjettert med kutt som aldri lot seg realisere andre steder enn i salderingsteoriene til tidligere ordfører Hjartøy.

Det vil si at partiene som ellers skryter av evnen til å utøve "ansvarlig økonomisk styring" er de samme som ikke klarte å lage budsjetter hvor de faktisk satte tæring etter næring, men heller tømte sparegrisen – så lenge der var noe å hente. Og det var en sparegris vi sårt trenger fremover for å være rustet til både økningen i antall eldre i fremtiden, et anstendig barnehage- og skoletilbud, lærlingesastsing, digitaliseringen og effektivisering av kommunens tjenester og – ikke minst – Nye Bodø, med ny flyplass som en sentral del.

De nevnte partier har INGEN troverdighet på verken budsjettering eller styring etter forrige periode, men klarer allikevel altså å sette nye rekorder i uansvarlighet og populisme når de nå skal kutte over 50 millioner kroner uten å si ett eneste ord om hvor det skal kuttes. Da under jeg meg; Skal vi slakte den lille sparegrisen vi nå har klart å bygge opp igjen en gang til? Skal Tverlandet skole nok en gang skyves på, etter at den er blitt fire år forsinket allerede? Skal rådhustomta bli stående som et sår i sentrum, frem til vi får et regjeringsskifte som erkjenner gapet mellom kommunenes oppgaver og inntekter? Eller må fagforeningene begynne å forberede seg på oppsigelsesprosesser? Partiene som mener det er enkelt å spare 50 millioner kroner på et halvt år vil i alle fall ikke fortelle velgerne det, men ser ut til at de forventer at rådmannen, hans ledergruppe og helt ut til dem som yter tjenestene til deg og meg skal ta ansvar for dette. Jeg får fysisk vondt av sånn kortsiktig populisme.

Det forbauser meg også, fordi jeg kjenner flere av dem som nå fremmer dette som ansvarlige og fornuftige mennesker. Jeg håper dere tar til vett og trekker forslaget sitt før det kommer til bystyret.

Én ting har dog avisenes nitide dekning av nærmest alle underlige utslag gjort både meg og andre ekstra oppmerksom på. Det finnes mer enn ett eksempel på at eiendomsskatten kommer til å ramme noen innbyggere i kommunen uforholdsmessig hardt. Til dem vil jeg si følgende; Arbeiderpartiet har ikke til hensikt å kreve inn enhver krone fra enhver innbygger – f.eks. om det skulle innebære frykt for tvangssalg av boligen, slik en interesseorganisasjon HELT UBEGRUNNET skremmer med. Formannskapet har hjemmel for å sette ned deler av eiendomsskatten, i det enkelte skatteår, i det som i forarbeidene til loven omtales som rene unntakstilfeller. Jeg vil jobbe for at formannskapet så snart som mulig starter arbeidet med å se på utarbeidelse av en type retningslinjer for en slik evt. nedsettelse av eiendomsskatten for enkeltpersoner. Det er en type løsning som kan komme den enkelte fortvilede skattyter til gode – langt mer enn å gi 2.000 kroner rund baut til alle oss andre som ellers bare må omprioritere litt – men som neppe vil koste kommunen 50 millioner kroner!

Jeg avslutter denne lille sinnahistorien med å forkorte noe en velger sa til meg; «Resultatet for meg var en liten økning. Minimalt pr måned egentlig. Jeg betaler den med glede når jeg ser at dere bruker pengene på bedre barnehager, bedre skoler og en verdig eldreomsorg. Men det er ikke akkurat noe jeg tør å si høyt, sånn som debattklimaet er i kommunen i dag.»

Thor Arne Angelsen,

bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet

Innlegget er opprinnelig publisert på Angelsens blogg. Det gjengis med tillatelse.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.