Vebjørn Karlsen tilbragte vinteren i Valle de Bravo i Mexico og Valadares i Brasil. Han drar tilbake neste år. Foto: PRIVAT

Vebjørn (60) levde tre måneder som paragliderboms i Sør-Amerika

Han har jobbet et helt liv som redningsmann og maskinist på Sea King-en. Da han ble 60 måtte han gå av med pensjon.

– Jeg har alltid levd et aktivt liv både på jobb og fritid. Jeg gikk på en smell da jeg gikk av med pensjon, jeg syntes det var alt for tidlig. 

Gode venner 

Akkurat det fant Vebjørn Karlsen en løsning på: Han dro på en tre måneder lang paraglidertur til Sør-Amerika. Han feiret jul og nyttår i Valle de Bravo i Mexico, deretter tilbragte han februar og mars i Valadares i Brasil.

– Jeg har alltid reist masse, og liker å dra på turer som har et tema. Da møter man også lett andre som har de samme interessene som deg, og det er lett å komme i kontakt med nye mennesker, sier Karlsen.

Nettopp venner er det han sitter igjen med som de største opplevelsene på turen.

– Jeg dro med en gjeng, og mens noen dro kom andre til – samt at jeg ble kjent med mange nye underveis. Spesielt i Mexico, der jeg til en viss grad kan språket, sier eventyreren – som lar seg trigge av at hver eneste landing med paraglideren er en nødlanding.

– Det er en risikosport. Men jeg får et mye bedre liv av å fylle det med opplevelser.

Meksikansk diaré 

Valle de Bravo i Mexico regnes som et av de beste stedene i verden å fly paraglider.

– Det handler om de meteorologiske forholdene, og fjellet.

Han reiste med venner som brøt 100-kilometersgrensen når det kom til distansen de fløy.

– Begrensningene ligger gjerne i naturlige ting som do og mat. Personlig har jeg ikke tålmodighet til å fly så langt. Jeg har tålmodighet som en meksikansk diaré, sier han og ler.

Og forteller om spennende møter med noen helt spesielle venner: Gribben Urubu, som fløy i flokk og gjerne kom og hentet de stakkars ensomme paragliderne.

– Jeg tror ikke de forstår at vi er annerledes. De pleier å hente oss inn i flokken, det er ganske spesielt og like artig hver gang, sier han.

Nå er planleggingen allerede i gang til neste års tur.

– Ungene er blitt voksne og lever sine egne liv. Det er så kort tid til jeg skal dø, så jeg skal sørge for å utnytte tiden maks, sier Vebjørn Karlsen.

Se flere bilder fra turen her: 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.