Foto og redigering: Preben Hunstad

VIDEO: Oddvar (95) husker okkupasjonen som om det var i går - nå stiller han ut sin helt unike fotosamling

Oddvar Tonaas er 95 år gammel, men likevel har han et krystallklart minne fra den tyske okkupasjonen. 

– Tyskerne oppførte seg egentlig veldig bra, de var ikke ille folk. Det vi ikke likte var at de la seg etter jentene, men de var flotte gutter mange av dem, sier han.

Under krigen var Oddvar en ung fotograf, og han dokumenterte okkupasjonen og det som skjedde rundt vennegjengen sin med kameraet sitt. Frem til 11. april står deler av bildesamlingen hans utstilt på Nordlandsmuseet.

– Jeg hadde en ubevisst sans for å bevare den tiden vi levde i. Det var bare noe som falt seg, sier han.

Selv om tyskerne for det meste var hyggelige, husker han episoder hvor det kunne gått galt.

– Vi var to personer som hadde gått opp på fjellet som har utsikt over Bremnes Fort. Jeg hadde med meg kamera, og kompisen min hadde med seg en kikkert. Vi trodde ikke vi skulle bli oppdaget, men plutselig så vi to menn og en schæferhund som kom gående opp fjellsiden. De hadde sett oss. Vi var bestemte på at vi ikke kunne løpe derifra, men jeg valgte å gjemme kameraet i en busk. Det gikk heldigvis bra, men jeg tørr ikke tenke på hva som kunne skjedd om de hadde funnet kameraet, sier han.

Øverst i saken kan du se et intervju med Oddvar.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.