17 tips til deg som vil spare penger på mat

Skrevet av Redaksjonen
15.07.2016 09:15

Det kan være vanskelig å se for seg hvordan du kan knipe inn på matbudsjettet. Med mindre det går i hummer og champagne og hyppige restaurantbesøk. Her er 17 tips.

Selv for deg som i utgangspunktet er fornuftig, er det faktisk mye du kan spare inn på. For det første; tenk på all mat og drikke du inntar, ikke bare på matvarene du kjøper inn til husholdningen. Skriv ned alle stedene du kjøper mat. Ikke glem kaffebaren, brusmaskinen på jobb eller pocornet på kino. Vi kjøper og spiser mat fra mange steder og de bidrar alle til forbruket. For å spare penger på mat må du spørre deg selv, trenger jeg dette eller har jeg bare lyst på det? Klarer du å kartlegge matvanene dine, klarer du også å spare penger.

1. Spis mindre 
Start med å kutte ned på tomme kalorier som brus, sjokolade og potetgull. Slutt å spise mellom måltidene. Lag mindre porsjoner med sunnere matvarer, og spar desserten til spesielle anledninger. Unngå å kutte ut hele måltider – husk frokost er det aller viktigste måltidet du inntar.

2. Lag maten selv
Dropp ferdiglagd fast food, arbeidskraften er inkludert i prisen, så også her kan du spare penger.

3. Unngå et tomt kjøleskap
Du kommer sent hjem fra jobben og er sulten. Kjøleskapet er nesten tomt. Da er det lett å falle for sjokoladen eller potetgullet du har i skuffen, eller falle for fristelsen å bestille en pizza på døren. Vær forberedt på slike dager og alltid ha en reserveløsning som f.eks. en suppe lagd av frosne grønnsaker fra fryseren eller en boks med tomatsaus og pasta i tørrvareskuffen.

4. Velg sesongvarer
Prisen går ned når produksjonen er stor. Lokalproduserte varer er i tillegg de mest næringsrike. Kroppen din har bedre av norske ferskpoteter og kål i juli enn den har av jordbruksvarer som er hentet fra den andre siden av verden.

5. Tenk langsiktig
Klarer du å innføre gode matvaner er det også godt for helsen din, og en fin ting du lærer barna dine.

6. Lag mat hver eneste dag
Tilbered suppe eller pasta i hverdagen, og spar steken til helgen. Planlegg slik at du slipper å lage alt fra scratch hver eneste dag. Det kan være temmelig skremmende å skulle være kreativ hver eneste dag.

7. Resirkuler
Har du grønnsaker og poteter til overs fra gårsdagen middag – lag en suppe av dem. Rester fra søndagssteken kan sammen med grønnsaker bli til en deilig gryterett eller som pålegg til skole- eller arbeidslunsjen. Pastaskruer er flotte å lage en salat av dagen etterpå.
8. Skap merverdi
Spar avskjæret på grønnsakene og bena på steken eller kyllingen og kok kraft på dem. Har du ikke tid eller ork etter middag, legg dem i fryseren og gjør det i helgen.

9. Ta kontroll over matvarebeholdningen
Foreta en vareopptelling i kjøleskap, fryser og tørrvareskap. Lag en innholdsfortegnelse og kryss av for hver vare du bruker. På den måten har du til enhver tid kontroll over hva som mangler.

10. Ta “handleturen” i din egen fryser og kjøleskap før du drar i butikken
Hva kan du bruke for å lage et fullverdig måltid? Kanskje det kun er et par småting som må handles inn?

11. Lag en plan over ukens meny før du drar på matbutikken
Ta med deg “Innholdsfortegnelsen” fra kjøleskap/fryser og tørrskap, og menyen, og unngå å handle inn ting du ikke trenger.

12. Sjekk familiens timeplan
Sjekk om det er noen kvelder enkelte medlemmer eller alle er borte, og tilpass menyen etter det.

13. Ikke la deg friste av tilbud som 3 for prisen av 2
Hvis du ikke får brukt varene før de må kastes har du kastet penger ut av vinduet.

14. Pass på proporsjonene
Kjøp ikke inn store varepartier hvis det ikke er tørrvarer du vet du bruker mye av.

15. Sjekk alltid holdbarhets- og best før datoen
Ofte er de varene som går først ut på dato plassert først i hyllen.

16. Ha alltid handlenett med deg i vesken eller i bilen så slipper du å kjøpe plastposer.

17. Viktigst av alt
Aldri, aldri gå i matbutikken når du er sulten. Da er det lett å velge fristende, usunne og lettvinte løsninger som også er dyre.

Bli medlem av Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du gå til sende en e-post til [email protected]

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement