Psykologien har stort sett konsentrert seg om de syke: De psykotiske, deprimerte, angstfulle. Med dem som utgangspunkt, forsøker ekspertene å finne ut hvordan man hjelper folk til et friskt liv.
Men hva om man snur den tanken på hodet?
I 1937 siden slo ideen Arlie Bock, en lege ved Harvard-universitetet i USA. Foran seg hadde han en hel verden av vellykkethet: Unge studenter i starten av livet, med det til felles at de hadde kommet inn på et av de mest prestisjefylte universitetene i landet. Hva om man fulgte dem, disse med best sjanse for å lykkes, og forsøkte å hente lærdom fra deres erfaringer?
Som tenkt, så gjort: Bock plukket ut 268 studenter – alle menn – og begynte å følge livene deres. Det unike er at han aldri ga seg.
Bock er nå død, men nye forskere har kommet til, og studien lever. Den kalles bare Harvard-studien, og er enestående, knapt noe annet psykologisk prosjekt har holdt det gående så lenge. Deltagerne, de av dem som fortsatt er blant oss, er i 80- og 90-årene.
I disse dager fokuserer forskerne, naturlig nok, på livets høst, og studien fortsetter å gi innsikt i triksene som trengs for et godt liv. Som dette, formulert av en norsk forsker som har bidratt til det seneste resultatet fra Harvard-mennenes liv:
– Det koker jo ned til at nærhet, og rett og slett kjærlighet, er en veldig, veldig viktig faktor i livet.
Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.
Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned.
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid
Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du gå til sende en e-post til [email protected]
Les også