Foto: Shutterstock

80 år med forskning avdekker: Dette trenger du for å være lykkelig

Skrevet av HANNE ØSTLI JAKOBSEN, VG
11.09.2019 20:19 - OPPDATERT 11.09.2019 20:19

I 80 år har forskere forsøkt å studere hva vi mennesker trenger for å bli lykkelige. Her er listen de mener definerer det som gjør et menneske lykkelig.

Psykologien har stort sett konsentrert seg om de syke: De psykotiske, deprimerte, angstfulle. Med dem som utgangspunkt, forsøker ekspertene å finne ut hvordan man hjelper folk til et friskt liv.

Men hva om man snur den tanken på hodet?

I 1937 siden slo ideen Arlie Bock, en lege ved Harvard-universitetet i USA. Foran seg hadde han en hel verden av vellykkethet: Unge studenter i starten av livet, med det til felles at de hadde kommet inn på et av de mest prestisjefylte universitetene i landet. Hva om man fulgte dem, disse med best sjanse for å lykkes, og forsøkte å hente lærdom fra deres erfaringer?

Som tenkt, så gjort: Bock plukket ut 268 studenter – alle menn – og begynte å følge livene deres. Det unike er at han aldri ga seg.

Bock er nå død, men nye forskere har kommet til, og studien lever. Den kalles bare Harvard-studien, og er enestående, knapt noe annet psykologisk prosjekt har holdt det gående så lenge. Deltagerne, de av dem som fortsatt er blant oss, er i 80- og 90-årene.

I disse dager fokuserer forskerne, naturlig nok, på livets høst, og studien fortsetter å gi innsikt i triksene som trengs for et godt liv. Som dette, formulert av en norsk forsker som har bidratt til det seneste resultatet fra Harvard-mennenes liv:

– Det koker jo ned til at nærhet, og rett og slett kjærlighet, er en veldig, veldig viktig faktor i livet.

Bli medlem av Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du gå til sende en e-post til [email protected]

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement