Foto: Torstein Bøe/NTB

Åpner for vaksine til 5-11-åringer

Helsedepartementet: Barn mellom 5 og 11 år tilbys vaksine.


Foreldre som ønsker å vaksinere sine barn mellom 5 og 11 år, vil nå få tilbud om vaksinedose, opplyser Helsedepartementet.

Departementet understreker at vaksinering er frivillig og at dette ikke er en generell anbefaling om å vaksinere alle barn mellom 5 og 11 år.

– Barn blir svært sjelden alvorlig syke, og det er foreløpig begrenset kunnskap om sjeldne bivirkninger eller bivirkninger som kan komme etter lang tid, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Den individuelle nytten for de fleste barna er liten, og Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke en anbefaling om at alle barn mellom 5 og 11 år skal vaksineres. De åpner imidlertid for at alle foreldre og foresatte får tilbud om vaksine til barna sine, men det vil være spesielt aktuelt for noen få grupper, sier hun.

Vaksine til de yngste barna vil særlig være aktuelt når det er snakk om kroniske sykdommer. Det kan også være særlig aktuelt i familier der barn er i nær kontakt med personer med særlig behov for beskyttelse, samt barn som skal oppholde seg i land med mer smitte eller dårligere helsetjenester, opplyser Kjerkol.

FHI anbefaler at barn mellom 12–15 år skal få andre vaksinedose, men Helsedepartementet understreker at det er første dose som gir den største nytten for denne aldersgruppen.

– Regjeringen følger Folkehelseinstituttets anbefaling når det kommer til vaksinering av barn og unge. Dette er et frivillig tilbud, og foreldre må avgjøre om de ønsker å vaksinere barnet sitt, sier Kjerkol.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.