Les også:
Vinklingen på reportasjene til både Avisa Nordland og Bodø Nu (foruten bildeserien av gjestene) var prisen på festen. Begge aviser overlot til kommentarfeltet å mene noe om saken. Og vi vet alle hva som skjer når kommentarfeltene åpner. Da er det vill vest. Det skytes fra hofta. Og da treffer man som kjent sjelden blink.
Festen kostet snaut 200.000 kroner. Mye av det er offentlige penger. Det er vi bevisst. Vi vet at vi forvalter fellesskapets ressurser. Akkurat som vi vet at det er pressens oppgave å følge oss med et kritisk blikk. Media skal se oss etter i kortene og si fra hvis ting går over styr.
Lanseringsfesten på onsdag er ikke et eksempel på at ting går over styr.
En av de viktigste oppgavene til Bodø2024 er å stimulere kulturfeltet. Det er spesielt viktig etter to år med pandemi. Store deler av kulturfeltet har ligget med brukket rygg. Nå er det på tide å bygge opp igjen.
Vi brukte pengene på tre ting: Artister, lyd- og lysproduksjon og mat/drikke. Alt av penger gikk til lokale utøvere. Den største potten av pengene gikk til Lydteamet, en av de aller viktigste aktørene i kulturbransjen i Nord-Norge. De sto nettopp i fare for å måtte legge ned. Fra å ha over tusen oppdrag i året før 2020 gikk de til å ha null oppdfrag under pandemien. Uten Lydteamet ville det vært dramatisk for hele bransjen. For hvordan skulle da Parkenfestivalen, Musikkfestuka, Opptur og alle de andre små og store aktørene fått arrangert sine konserter?
Bodø2024 var en av mange aktører som bidro til å redde hjørnesteinsbedriften tidligere i år. Selvsagt velger vi å hyre dem når vi nå har sjansen.
På matfronten valgte vi å bruke aktører fra vårt frivillighetsprosjekt. Det ble derfor levert mat fra somalisk forening, ukrainsk forening, afghansk forening, eritreisk forening, arabisk kultursenter og Kvinnekaféen. Hver enkelt forening fikk honorar for å styrke sitt arbeid. Det lokale bryggeriet Bådin ble brukt som leverandør av all drikke. Bodø2024 spanderte første enhet. Resten ble betalt av gjestene selv.
Artistene vi hyret inn var seks barn fra Fargespill, et fantastisk konsept som årlig settes opp i Stormen konserthus i Bodø, og flere andre nordnorske byer. I tillegg hadde vi dansere fra Pias ballettstudio, verdensartisten Frode Fjellheim og saksofonist, fjellklatrer og grottedykker Håkon Skog Erlandsen fra Mo i Rana. Samtlige artister inngår på en eller annen måte i programmet vårt. De profesjonelle aktørene mottar honorarer, mens de unge tjener noen kroner til sine egne grupper og organisasjoner.
Alle sammen fortjener hver krone de fikk av oss. For vi tror at et levende kulturliv har en stor verdi.
Hvorfor valgte vi i det hele tatt å holde festen? Kunne vi ikke spart pengene og brukt dem på andre ting?
Vel, for oss er det viktig å være synlige. Mange har etterspurt Bodø2024 i bybildet. Nå har vi verktøyene vi trenger for å bli nettopp det. Vi har fått ny logo, som skal følge oss gjennom hele prosjektet, og lenge etterpå. Den skal nå brukes på egen nettside, i alt av annonser, på plakater, i brosjyrer, digitale presentasjoner og på flagg. For å nevne noe.
Flaggene er nå oppe i store deler av sentrum. En lokal aviskommentator, la oss kalle ham Børre, var forskrekket over fargevalget (de er røde og hvite), og mener det er en hyllest til TIL. Det er det ikke. Det er heller ikke en hyllest til Polen, Kroatia, Japan eller Sveits. Det er rett og slett farger vi mener passer fint sammen. Og dessuten, ikke alt handler om fotball. Bodø2024 er et prosjekt for hele Nordland.
Sammen med Byraa har vi utviklet en omfattende fargeprofil. Før du vet ordet av det kommer det flagg som er blå og røde, hvite og svarte, eller turkise og oker. I farta kommer jeg ikke på hvilke fotballag vi da kommer i skade for å hylle.
Bodø 2024 er i rute.
Selve kulturhovbedstadsåret kommer til å bli helt fantastisk. Det vil bli over 600 arrangementer, med flere titalls tusen publikummere. Vi skal ha omlag ti mega-events, og antall tilreisende til Bodø og Nordland vil skyte i været. Budsjettet er på 300 millioner kroner, og alle erfaringer fra andre kulturhovedsteder viser at det er verdt det.
Grunnidéen er at vi skal gjøre Bodø og Nordland mer attraktivt. Både for oss som allerede bor her, for turister, og for folk som vurderer å flytte hit. Det er et sørgelig faktum at vi ikke klarer å holde på ungdommen. Nordland lekker. Det må vi stoppe. Vi trenger selvsagt jobber, men vi må også ha et kulturliv som gjør fylket interessant når arbeidsdagen er over.
Det er her Bodø2024 kommer inn i bildet.
På onsdag kveld hadde vi vår første fest. Det var en liten fest. De virkelig store kommer i årene framover. Og i 2024. Da er dere alle invitert!
Av: Helge Grønmo, kommunikasjonssjef Bodø 2024.
Les også: