Simon Flack, ny CTO i Harvester Trust, sammen med president Danny Hayes, samarbeidspartner Sandra Goeken Miles, som koblet sammen Flack og Harvester Trust, og Finn Kristian Aamodt, divisjonsdirektør utland i Innovasjon Norge. Foto: Harvester Trust Foto: Privat

Amerikansk gigastiftelse har etablert seg i Bodø

– Vil finansiere all infrastruktur i Ny by-prosjektet.


Ny by - ny flyplass har for lengst skaffet Bodø internasjonal oppmerksomhet. 

Nå også fra den styrtrike, amerikanske McCormick-familien - som ønsker å flytte Harvester Trust, stiftelsen som forvalter familieformuen, til Bodø og Oslo. 

Fokuset skal være på utviklingen av smarte, miljøvennlige byer, med Bodø som et pilotprosjekt.

Stiftelsen ønsker blant annet å stå for finansieringen av all infrastruktur som kreves i ny by-prosjektet.

Alt dette får Bodø Nu opplyst fra Danny Hayes - som er president i Harvester Trust - og bodømannen Simon Flack, som er gått inn Harvester Trusts toppledelse som dens nye CTO - chief tecnhical officer. 

IMPONERT PRESIDENT

I forrige uke besøkte en delegasjon fra Harvester Trust Bodø, hvor det ble holdt toppmøter med kommuneledelsen, næringslivet og andre i byen. 

Der ble president Hayes mektig imponert over det som møtte ham.

– Ordføreren virker utrolig villig til å skape forandring, ikke bare for Bodø, men for hele Norge, sier han.

– Jeg ble veldig imponert over Ida Pinnerøds visjoner, legger han til.

I møtene i Bodø fikk Harvester Trust-delegasjonen også møte BRUS-direktør Odd Emil Ingebrigtsen, representanter for Salten Aqua og en rekke andre næringslivsaktører. 

– Harvester Trust rekrutterer ikke byer, vi rekrutterer folk. Og det er folkene i byen som er årsaken til at vi ønsker oss til Bodø, sier Danny Hayes.

RIK PÅ JORDBRUK

Men hvem er egentlig McCormick-familien? Og hvorfor fattet de interesse for Bodø?

For å finne svaret på det første spørsmålet, må vi tilbake til 1837. Da tok Cyrus McCormick fra Chicago patent på det som senere skulle bli starten på den industrielle revolusjonen i landbruket: Den mekaniske innhøsteren. 

Det skulle bli kilden til stor rikdom for familien, som den dag i dag lever godt på formuen etter sine forfedre. 

Harvester Trust er stiftelsen som forvalter disse pengene. Og nå skal det investeres i smarte, miljøvennlige og bærekraftige byer.

Saken fortsetter under bildet.

Cyrus McCormicks mekaniske innhøster. Foto: Wikipedia

RASK RESPONS

– Hvor ellers er det enklere å selge slike ideer fra enn i Norge?

Det spør Simon Flack. Den tidligere Whitefox-gründeren var inntil for noen uker siden ansatt i Bodø kommune, som prosjektleder for digitalisering i byteknikk. 

En sen natt i slutten av mars sendte Flack en e-post til en bekjent - Sandra Goeken Miles med kontakter inn mot Wall Street. Deriblant Harvester Trust. 

Responsen kom raskt. 

– I påsken ble jeg kontaktet av stiftelsen, som ville hive seg på flyet til Bodø, sier Flack.

Som sagt så gjort. Møtene med Bodø kommune og næringslivet fulgte. Den siste uken har Harvester-delegasjonen vært i Oslo, sammen med Flack. Som raskt skjønte at dette var noe han ville jobbe med. 

– Jeg sa opp jobben i kommunen for å unngå å måtte sitte på begge sider av bordet. Og tirsdag fikk jeg tilbud om å bli chief technical officer i Harvester Trust. Det må man bare takke ja til, sier han.

– SKAL IKKE KJØRE OVER NOEN

Men hva vil egentlig stiftelsen med Bodø? Skal hele ny by-prosjektet kjøpes opp? Skal vi bli eid av amerikanere?

 Det er veldig viktig å si at vi skal ikke komme inn og bare kjøre over noen som helst. Det som er Harvester Trusts store styrke, er muligheten til å bevege kapital. Det er tilgang til investeringskapital i en helt annen skala enn det som finnes i Norge. Og målet er å spisse seg inn mot smarte, bærekraftige byer. Norge har gått i bresjen for miljøvennlig utvikling, slik at merkevaren Norge er sterk og troverdig på dette feltet. Og Bodø har helt unike muligheter her, takket være Ny by-prosjektet, at kommunen er så fremoverlent og de store arealene man får tilgang til - nesten som et blankt lerret.

– Hvor mye penger kan egentlig Harvester Trust skaffe til veie?

– Vi ønsker å stå for finansieringen av all infrastruktur i Ny by-prosjektet. Flytting av havna, togstasjonen og alt annet som trengs for å utvikle nye Bodø. Det betyr ikke at vi behøver eierskap i det, vi skal tjene penger på lang sikt gjennom de tjenestene som benytter seg av infrastrukturen. For eksempel fiskeindustrien, som kan skaleres opp med den rette infrastrukturen og de rette økonomiske musklene, sier Flack.

– Men hvorfor skal en amerikansk familie bruke så mye penger på Bodø, uten å få noe igjen på kort sikt?

– Disse folkene har penger nok til å klare seg hele sin levetid. Det de jobber med er å finne måter Harvester Trust kan tjene penger på flere tiår inn i fremtiden. Da er smart city-teknologi en veldig god mulighet. 

Saken fortsetter under bildet.

Simon Flack er ny CTO i Harvester Trust - en jobb han ble tilbudt etter å ha imponert amerikanerne med sin pitch om Bodø. Foto: Privat

PERFEKT MATCH

Flack vedgår at det hele har gått veldig fort.

– Nordmenn er ikke vant til det. Vi har allerede skaffet oss lokaler i Oslo. Men vi er selvsagt forberedt på at ting kan ta tid og at dette skal skje i samarbeid med kommunen - hvis Bodø ønsker. Det er nøkkelordet, det er Bodø som bestemmer om man vil være med på dette.

– Hvordan har de siste ukene vært for deg?

– Det nærmeste jeg kommer å forklare det er dette: Som å være festet på en rakett som skytes opp. Jeg har sovet to netter siden 31. mars. Læringskurven er bratt og brutal. Og det vil nok treffe meg som et vogntog etter hvert, det som har skjedd. Men det er helt fantastisk, sier Flack.

– Harvester Trust kommer med penger som Norge ikke har. Norge står for folk, viljen og merkevaren. Det er en perfekt match, slår han fast.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.