Vellykket: Ann-Torill Tørrisplass syntes det gikk overraskende bra å forsvare sin doktorgradsavhandling over Skype. Dermed gikk doktorgraden i boks. Foto: Privat

Ann-Torill ble historisk

Skrevet av Pressemelding
25.03.2020 14:33 - OPPDATERT 25.03.2020 17:32

Tirsdag 24. mars holdt Ph.d.-kandidat Ann-Torill Tørrisplass fra Bodø sin prøveforelesning og disputas for graden Philosophiae Doctor (ph.d.) ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet.

Begivenheten ble samtidig historiens aller første digitale disputas ved Nord universitet. Det skriver universitetet selv i en pressemelding. 

 

– EN POSITIV OPPLEVELSE

– Det ble en positiv opplevelse, konkluderer doktoranden etter sin disputas over avhandlingen: Barn på terskelen - en institusjonell etnografi om enslige mindreårige flyktningejenters møte med en ambivalent velferdsstat.

Vanligvis foregår dette i et egnet rom med bedømmelseskomite og tilhørere til stede. Denne gangen var det meste annerledes. 

– Komiteen var tilfreds med denne løsningen. Alle skjønner at det var sånn det måtte bli. Egentlig gikk det over all forventning, med spørsmål fra opponentene og vanlig dialog rundt avhandlingen og presentasjonen, sier hun.  

 

70 PERSONER FULGTE DISPUTASEN 

Historisk disputas: Skjermbilde fra disputasen til Ann-Torill Tørrisplass som foregikk over Skype. Foto: Skjermdump

[annonse]
– Hva var du mest spent på? 

– Jeg var bekymra for om teknikken skulle virke, men det gikk veldig bra. Teknikken fungerte utmerket, sier Ann-Torill Tørrisplass. 

– Og hele 70 tilhørere var med over Skype, noe som også viser at det er mulig å avlegge doktorgraden helt digitalt.

Det å holde en forelesning over Skype er likevel en noe annerledes erfaring, sier hun.

– Det som var den tyngste delen var å holde prøveforelesning uten å se publikum, deres reaksjoner og blikk. Det var veldig annerledes i forhold til en vanlig forelesningssituasjon, medgir hun. 

 

BESTOD - MEN MÅ UTSETTE FEIRINGEN

Og utfallet ble helt som ønsket: Kommisjonen, som besto av professor Ketil Eide (Universitetet i Sørøst-Norge), dosent Marcus Herz (Malmö universitet) og professor Britt Lillestø (Nord universitet) var enstemmige om at kandidaten hadde bestått. 

Disputasen ble ledet av professor Elisabet Ljunggren (Nord universitet). 

– Dermed skulle det nå ha vært feiring med familie og venner, men dette blir utsatt av forståelige grunner, sier Ann-Torill Tørrisplass.  

Fakultet for samfunnsvitenskap var raskt ute med gratulasjoner.

Digital skål: Ann-Torill Tørrisplass sendte ut denne digitale skålen etter at tidenes første Skype-disputas var vel i havn. Foto: Privat