Sjefredaktør Espen Bless Stenberg mener det går i feil retning når det gjelder nasjonaldagen. Foto: Audun Sætermo/Andreas Sandnes Olsen.

«Barnas dag er i ferd med å bli en nasjonal fylledag»

16. mai har, så lenge jeg kan huske, alltid vært en stor festdag. Men nå er den i full gang med å skli godt inn i nasjonaldagen vår også.

Først litt fakta rundt Norges nasjonaldag, 17. mai. Eller Grunnlovsdagen som den også heter. Dette er dagen vi feirer Norges Grunnlov som ble undertegnet av presidentskapet i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Feiringa kom ikke skikkelig i gang før mot slutten av 1820-årene, og i 1947 ble dagen en offisiell flaggdag i Norge. 

Barnas dag er dagen også kalt. Men den har også vært viktig for avgangselevene ved gymnasiene helt fra 1905, og det har i lang tid vært knyttet rusmidler opp mot både 16. og 17. mai. 

Kommentaren fortsetter under lenka. 

Men det som er i ferd med å skje med Grunnlovsdagen bekymrer meg. Vi voksne holder på å lære barna våre at dagen handler mer om champagnefrokost og verandafyll, enn om barnetog, korps, is og brus. 

Gjennom hele nasjonaldagen florerte det av bilder i sosiale medier av champagnedrikkende unge og eldre voksne. Mot ettermiddagen kom meldingene om utagerende adferd flere steder i landet. 

I Fredrikstad måtte politiet tilkalle forsterkninger etter at en rutinekontroll av en ungdom førte til et stort opprør i sentrum. Opprørerne hadde samlet brostein for å kaste mot politiet. Et stort antall utrykningskjøretøy ble sendt til Stortorvet, og et politihelikopter sirklet over byen. 

NTB kunne også melde at det var mye ungdomsfyll og bråk i flere av landets byer. I Bodø gikk det tilsynelatende stille for seg hele nasjonaldagen. Men i Tromsø, og Bergen var det tilløp til slåsskamper. 

Dette er nyhetsmeldinger som jeg tidligere ikke kan huske har dominert på samme måte som det gjorde på TV2 Nyhetskanalen mandag kveld.

Det er god grunn til bekymring, og det er på tide å gjøre noe for å endre holdningene til ungdommene våre. Vil vi virkelig ha det slik at nasjonaldagsfeiringa vår skal overskygges av ungdomsfyll og vold mot politiet? 

[annonse]
Jeg er på ingen måte verken avholdsmann eller alkoholmotstander, og tok selv en halvliter øl på ettermiddagen når alt var over. Men det er langt mellom dette og det å starte dagen på stigende rus.

Kommentaren fortsetter under lenka. 

Vi har nok av andre fridager i året vi kan benytte til drikking av alkohol. Barnas dag bør bevares slik den var tidligere, uten at unge voksne raver rundt i halvfylla i bunad og dress. 

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Rambøll Management Consulting, på oppdrag for alkoholvettorganisasjonen Av-og-til, har pandemien vi står midt oppe i ført til at faren for alkoholisme har økt. Rapporten viser at de som drakk mye før, drikker enda mer nå. Flere drikker hjemme på hverdagene, og alene. 

I tillegg viser rapporten at barn og unge er spesielt sårbare for alkohol under pandemien, og at flere står i fare for å utvikle alkoholproblemer. 

Pandemien kan nok også ha en sammenheng med den økte mengden med hendelser knyttet til fyll under 17. mai i år. Men det er nok ikke for sent å gjøre noe med dette. 

Det må iverksettes et større holdningsskapende arbeid knyttet til alkohol, og i mitt eksempel opp mot 17. mai. Dette er ingen nasjonal fylledag. En dag hvor man med god samvittighet skal kunne sprette champagne etter champagne. 

Dette er en dag for kake, brus, pølse i brød, pyntede og smørblide barn med iskrem langt oppetter kjakene. La oss starte i eget hjem, og spørre oss selv om vi virkelig har behov for å nyte alkohol også denne fridagen. 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.