Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Barnehage­streiken kan bli langvarig

For to uker siden begynte streiken blant ansatte i private barnehager. Fra onsdag vil 2300 medlemmer være ute i streik.


I følge Utdanningsnytt.no kan streiken bli langvarig dersom uttaket er forsvarlig. 

– Man kan se for seg situasjoner der helsepersonell ikke kommer på jobb fordi de ikke har noen til å passe barna. Dette er jo særlig aktuelt hvis sykehusbarnehagene stenger ned, men her vil jeg tro de tre forbundene er forsiktige, sier Fafo-forsker, Kristine Nergaard. 

Hun sier videre at hun ikke tror at streiken kommer så tett etter lærerstreiken vil være et så stort problem som mange kanskje tror. 

– Dette dreier seg om en medlemsgruppe som ikke ble så veldig berørt av forrige streik, sier Nergaard. I tillegg slipper man denne gangen bekymringen for at en rammer en gruppe barn som ble hardt rammet under pandemien.

Hun tror det kan ta lang tid før streiken potensielt blir avsluttet av tvungen lønnsnemd. 

– Det tror jeg kan ta lang tid. Så kan man tenke seg at partene etter hvert vil møtes og lete etter en løsning som begge kan leve med, det er jo slik de fleste streiker løses. Lærerstreiken gikk jo også lenge uten at nemd ble brukt, så med fornuftig uttak tror jeg det er lenge til at spørsmålet om lønnsnemnd eventuelt kommer på dagsordenen, sier Nergaard.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.