Bodø-forfatter vant Kulturdepartementets debutantpris

Skrevet av Rachel Elisabeth Antonsen
14.03.2019 13:39

– Asplund mestrer kunsten å skape en drivende handling og psykologisk troverdighet i et språk med poetiske kvaliteter.

I dag får Mathias Nyhagen Asplund Kulturdepartementets debutantpris for barneboka Der ingen finn oss, utgitt på Cappelen Damm. 

Asplund bor for tiden i London, der han skriver, går på audition og spiller i ulike teateroppsettinger. Der ingen finn oss er hans debut, heter det i en pressemelding fra Norsk barnebokinstitutt. 

Litt om boka: 

De to hovedpersonene er begge ensomme og utenfor barnefellesskapet. Gutten er syk og kan gå på skolen. Jenta blir plaget av de andre, og har det ikke greit hjemme. De møtes tilfeldig utenfor blokkene de bor i. Der lever de ut sine drømmer, fantasier og håp gjennom fortellingene som gutten inviterer jenta inn i. 

Fortellingene er på ulike vis hentet ut av den store mytegryta i kulturen vår – litt eventyr, litt grøsser, litt dystopi, litt om å rømme hjemmefra og legge ut på nye veier. En historie om hvor viktig fortellingene er i livet vårt, men også om vennskap og savn. Overgangene mellom hverdagene til de to barna og de fiktive universene de skaper er elegant formet, nesten umerkelige. Det er et litterært grep som på en god måte fanger barns tankesett, der endringene kan være brå mellom hverdag og drømmeverden. 

Asplund mestrer kunsten å skape en drivende handling og psykologisk troverdighet i et språk med poetiske kvaliteter. Dette er en spennende og velskreven debut som lodder dypt. 

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.