Bodø/Glimt kan ikke bare snu ryggen til sine problemer, skriver redaktør Markus André Jensen. Foto: Geir Are Jensen

Bodø/Glimts
store problem

KOMMENTAR: Trond Olsen-saken handler ikke først og fremst om sportslige vurderinger - men om klubbens manglende evne til å forholde seg til omverden.

Først: En unnskyldning. Denne kommentator kom i skade for å gjøre et poeng ut av at Glimt reiste med 17 mann til bortekamp sist serierunde, uten Trond Olsen. Dette gjør de nesten hver bortekamp, så det var ikke noe ekstraordinært i det. Rett skal være rett.

Så til saken: Har Bodø/Glimt store, sportslige problemer?

Tja. Strømsgodset-kampen var ikke av det hyggelige slaget.

MEDIESTORM

Klubbens tabellposisjon er ukomfortabelt nær nedrykksstreken, men hvem av oss trodde med hånden på hjertet at man skulle seile gjennom Eliteserien i comeback-sesongen?
Utfordringer, ja, men for å omskrive daglig leder Frode Thomassen litt; det går ikke til helvete med Bodø/Glimt på banen. 

Så kan man spørre seg, da, hvordan man gang på gang evner å stå i sentrum for en mediestorm uten like - sjelden på bakgrunn av enkeltprestasjoner på matta?

Som da Thomassen tok for seg Freddy Toresens skriverier i Avisa Nordland, eller da Patrick Berg-saken eksploderte. Eller da den største profilen i Glimt anno 2018 stilte seg opp på FotballXtra og slaktet klubbens behandling av ham.

Jeg tror det handler om én ting: Kommunikasjon.

Eller snarere mangelen på kommunikasjon.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Her har Glimt virkelig, virkelig mye å hente.

DØD NETTSIDE

For å ta det litt mindre alvorlige først: Nettsiden til Glimt er i ferd med å dø en stille død. Foruten å fungere som kanal for offisielle meldinger, som at en sponsor har forlenget eller at tre unggutter har fått ny kontrakt, er det ikke noe innhold der.

Glimt burde virkelig brukt nettsiden til å formidle ordentlig innhold fra innsiden av klubben, som kunne gitt fans og utenforstående en større forståelse av hvordan det jobbes. 

Hva med å lage videoreportasje fra en av evalueringene til sportslig utvalg? Her har man jo fullstendig anledning til å klippe vekk sensitiv informasjon.

Eller hva med å vise frem hvordan man jobber med den fysiske biten av treningsarbeidet? 

Her er masse interessant stoff å ta av. 

Kanskje kunne dette bidratt til å vise frem nyansene i Glimts hverdag, slik at omgivelsene ble hakket mindre bombastiske, viste hakket større forståelse?

PROAKTIV

Men klubbens offisielle kanaler burde brukes til mer enn kosestoff - den burde også brukes til å være proaktiv i kommunikasjonsarbeidet, heller enn å reagere hver gang media skriver om noe som foregår.

For eksempel burde det være der man får en bekreftelse på at en klubblegende som Trond Olsen ikke får fornyet kontrakt. Ikke på FotballXtra mens laget skjemmer seg ut i Drammen. Ideelt sett er en slik bekreftelse akkompagnert av diverse hyllester, kanskje en video med Tronds største øyeblikk i drakten. 

Men: Det fordrer selvsagt at en annen, sentral del av kommunikasjonen er på plass: Den interne.

Måten Trond Olsen er blitt behandlet, forutsatt at det han forteller er riktig, er håpløs. 

Å kategorisk bli fortalt at uansett hva du gjør resten av sesongen er du ikke med i en kamptropp, sannsynligvis i et forsøk på å få Olsen til å takke ja til et tilbud fra en annen klubb og forsvinne, er og blir uverdig og amatørmessig. 

Det burde klubben ta innover seg - noe den ikke ser ut til å ha gjort så langt.

IKKE-SAKEN OLSEN

Til sist: Det er kanskje også på tide å utvikle forståelsen av hva som skaper negativitet, hva som driver mediesaker og hvordan man kan unngå støy.

Det er oppsiktsvekkende når Frode Thomassen mener at media lager en sak av en ikke-sak, like etter at Trond Olsen har gått ut mot egen klubb på direkte tv - en sak som fikk TV 2, VG, Bodø Nu, Avisa Nordland og NRK til å sette av rikelig med spalteplass.

En sak som har fått diskusjonen til å rase blant glimtsupporterne.

En sak som har fått NISO til å gå ut mot Bodø/Glimt som arbeidsgiver.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Det nytter ikke å sukke, trekke på skuldrene og si at man ikke synes det er noen sak, og tro at andre derfor ikke burde være opptatt av den. Eller som Kjetil Knutsen har gjort helt til han ikke hadde noe valg: Late som om problemet ikke eksisterer.

Det er ikke proaktivitet, det er resignasjon.

Derfor: Bodø/Glimts største problem i 2018, er ikke at Trond Olsen ikke får kontrakt. Det er klubbens kommunikasjon.

PS: Kun kort tid etter at denne kommentaren ble publisert, kom Glimt med et åpent brev om saken. Det kan du lese HER.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.