Gullmedaljene fra Bodø når ikke opp. Foto: Kadir Calisnan/Per Inge Johnsen.

MENING: Bodø-gull null verdt. Et hån mot historiske prestasjoner

Endelig fikk Bodø skinne. Skinne på vegne av hele landsdelen. Idretten ble vårt store lyspunkt i et mørkt år. Men det har gått Norges Idrettsforbund hus forbi.

Dette er en kommentar og gir uttrykk for skribentens mening. 

Utallige samtaler den siste uken har startet omtrent på denne måten:

«Ja, det har vært et spesielt år det her koronaåret!» 

Det er ikke så veldig rart. 2020 kunne fort blitt året vi husket som en kontinuerlig nedtur. Men takket være idretten ble det ikke det for mange i Bodø.

Norges Idrettsforbund, som i år kårer årets idrettsprestasjon, har i dag sluppet de nominerte utøverne. Til tross for at idretten er Bodøs stolthet i 2020 - finner vi ikke en eneste bodøværing på lista. 

Listen over alle utøverne kan du lese nederst i saken. 

Det eventyrlige idrettsåret i Bodø startet nøyaktig en måned før Covid-19 var på alles lepper. 12. februar 2020 vant Morten Thoresen EM-gull for Norge. Bodøværingen, som i finalen manglet en fortann, prydet forsider over hele landet etter prestasjonen. 

Norge skal etter planen egentlig arrangere VM i bryting i 2021, og generalsekretæren i Norges Bryteforbund, Morten Sandnæs, var svært imponert over Thoresen etter prestasjonen. Han mente dette kunne skape ny glød for bryting - over hele landet. 

– Det er kjempeviktig å å frem profiler før et sånt mesterskap. Det er det ingen tvil om. Jeg håper prestasjonene hans vil få ringvirkninger, både nasjonalt og lokalt. At han setter bryting på kartet er fantastisk rett før et VM! 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
En skulle kanskje tro at et EM-gull i en internasjonal gigantsport fortjente en nominasjon. Akkurat det virker faktisk Norges Idrettsforbund å være enig i, da Grace Bullen, tross alt er nominert. Noe hun selvfølgelig fortjener! 

Saken fortsetter etter bildet. 

Du imponerte mange Morten, men det var ikke bra nok for en nominasjon. Foto: Kadir Calisnan

Deretter ankom Covid-19 og hele Norge gikk i lockdown.

Bodø/Glimt gjorde også det, men samtidig forberedte de seg på det umulige. 

Aldri før har et lag fra Nord-Norge vunnet den øverste divisjonen i fotball på herresiden. Aldri før har så mange rekorder blitt slått. Aldri før har et lags prestasjoner hatt så mye å si for en landsdel og alle de unge håpefulle talentene der ute. 

Mye er skrevet, mye er sagt. Bodø/Glimts seriegull 2020 vil alltid stå igjen i Bodøs historie som et av våre stolteste øyeblikk. 

Men ingen av Glimts prestasjoner gjennom 2020 holdt til en nominasjon. Ei heller totaliteten. 

Kanskje fordi det er en lagsport? Neida, det stemmer ikke - for både håndballjentene og hopplandslaget er nominert.

Kanskje er det fordi det er fotball? Neida, det stemmer ikke - for både Ingrid Syrstad Engen og Erling Braut Haaland er nominert.

Bodø/Glimt og deres spillere var bare ikke gode nok. 

Til slutt vil jeg nevne en ting. Det er faktisk bare en utøver fra Nord-Norge på listen.

Tromsø-jenta Vilde Nilsen er nominert for hennes prestasjoner i paralangrenn. Heldigvis fikk vi en kandidat fra Nord-Norge på lista! 

PRESSEMELDINGEN FRA NORGES IDRETTSFORBUND

Et annerledes, men sterkt, norsk toppidrettsår: 2020 ble et krevende år for verden, og et annerledes år for toppidretten. Styret for idrettsgallaen besluttet i sommer at det ikke skulle avvikles en tradisjonell idrettsgalla i januar 2021, og at de vanlige prestasjonsprisene ikke skulle deles ut. Dette av hensyn til redusert internasjonalt konkurranseprogram og av smittevernhensyn. I utgangspunktet ble det bestemt at prisene som skulle deles ut var årets forbilde, årets hederspris og årets ildsjel.

Etter hvert som internasjonal toppidrett klarte å gjennomføre deler av konkurranseprogrammet, ble det besluttet at det i tillegg til de tre ovennevnte prisene, skal deles ut to prestasjonspriser, basert på publikumsavstemning etter nominering av hovedjuryen: «Årets sportsprestasjon, kvinner» og «Årets sportsprestasjon, menn». Begge prisene favner alle prestasjoner innenfor hvert kjønn, det være seg individuelle idretter, lagidretter eller andre relevante sportsprestasjoner. Dette er altså to priser som ikke kan relateres til noen av de tradisjonelle prisene, og som kun deles ut i 2021.

- Sett i lys av hvordan verden har vært de siste ni månedene, har det faktisk vært et interessant og begivenhetsrikt toppidrettsår, hvor norske utøvere har markert seg oppsiktsvekkende godt. Noen av prestasjonene ble oppnådd før koronapandemien slo inn, mens mange har levert resultater i ypperste verdensklasse etter mars måned. Prestasjonene i de internasjonale konkurransene som har vært avviklet under pandemien, tyder på at norske utøvere og trenere har håndtert situasjonen på en god måte. Juryen presenterer en nominering av aktuelle kandidater, trer så til side og oppfordrer folket til å bruke sin stemmemulighet, og være med på kåringen av årets prestasjoner for 2020, sier juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

Årets sportsprestasjon, kvinner:

Grace Bullen, bryting 

Ingrid Syrstad Engen, fotball

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Hedda Hynne, friidrett 

Line Flem Høst, seiling 

Håndballjentene

Therese Johaug, langrenn 

Maren Lundby, hopp 

Vilde Nilsen, paralangrenn 

Marte Olsbu Røiseland, skiskyting  

 

Årets sportsprestasjon, menn:

Johannes Thingnes Bø, skiskyting 

Magnus Carlsen, sjakk 

Hopplandslaget

Viktor Hovland, golf 

Erling Braut Haaland, fotball 

Jakob Ingebrigtsen, friidrett 

Aleksander Aamodt Kilde, alpint

Johannes Høsflot Klæbo, langrenn 

Jesper Saltvik Pedersen, paraalpint 

Jarl Riiber, kombinert  

Casper Ruud, tennis 

Sander Sagosen, håndball 

Anders Mol/Christian Sørum, sandvolleyball

Karsten Warholm, friidrett 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.