Denne uken er seniorkonsulent Paal Øvrebø Lohne og konsulent Fredrik Salen fra AVO Consulting i Bodø for å lære prosjektleder og analysesjef Gunnar Sveen, regnskapssjef Linda Johnsen og de ansatte i kommunens prosjektgruppe å ta roboten i bruk. Foto: Bodø kommune/Aleksander Ramberg

Bodø kommune har ansatt sin første robot

Skrevet av pressemelding
10.10.2018 15:14 - OPPDATERT 10.10.2018 17:01

– Målet er å få Bob til å gjøre de kjedelige oppgavene.

– Vi liker å omtale roboten som en assistent. Han heter «Bob» og er registrert som en ordinær ansatt. Men den kan ikke tenke selv.

Det sier prosjektleder og analysesjef Gunnar Sveen og regnskapssjef Linda Johnsen i Bodø kommune.

Mandag ble en milepæl nådd for robotiseringsløpet som pågår i Bodø kommune. Da ble den første roboten ansatt.

Dette som et resultat av at kommunen har inngått en avtale med selskapet AVO Consulting som driver med rådgivning og implementering av Robotic Process Automation (RPA) og Artificial Intelligence (AI).

RUTINEOPPGAVER

«Bob» er ansatt i kommunens regnskapsavdeling. Men den vil nok ikke merkes så godt i kontorlandskapet – den er kun en programvare, eller software som det også heter.  

– «Bob» skal i første omgang jobbe med inngående fakturaer. Dette er rutineoppgaver som binder opp mye ressurser. Målet er å frigjøre tid som brukes på slike rutineoppgaver, og som heller kan brukes til for eksempel opplæring og rådgivning. På denne måten håper vi å kunne heve kvaliteten på tjenestene vi leverer, sier Linda Johnsen.

Ansettelsen av «Bob» i regnskapsavdelingen er å regne som et pilotprosjekt.

– Vi er superfornøyde med å få prøve ut ny teknologi, sier Johnsen som også er imponert over måten medarbeiderne har tatt imot «Bob» på.

– Det er rett og slett artig å jobbe med et sånt prosjekt når alle er så positive til å teste ut nye løsninger, sier Linda Johnsen.

MANGE PROSJEKTER

Denne uken er konsulenter fra AVO Consulting i Bodø for å lære de ansatte i kommunens prosjektgruppe å ta roboten i bruk.

Prosjektleder Gunnar Sveen sier Bodø ikke er først ut i Kommune-Norge med å ta i bruk denne teknologien.

– Men vi ligger i tetgruppen, sier Sveen.

Han sier videre at dersom dette viser seg å bli en suksess, venter det flere arbeidsoppgaver for roboten.

– Dette er første prosjekt ut av sannsynligvis mange prosjekter framover, sier Gunnar Sveen.

Det sier også IKT- og digitaliseringssjef Frode Nilsen i Bodø kommune. 

– Nå starter dette opp hos regnskapsavdelingen, og så kommer vi til å vurdere mulighetene i andre enheter som IKT, lønn, kemner og så videre. Vi er så vidt begynt, men har nå kommet godt i gang, sier Nilsen.

MER MORSOMME OPPGAVER

IKT- og digitaliseringssjefen vektlegger at de ansatte ikke trenger å frykte at kommunen tar i bruk roboter.

– Nei, det er kanskje en underliggende skepsis, der man tenker effektivisering, men dette er et robotiseringsløp hvor vi skal identifisere arbeidsoppgaver med stort manuelt innslag. Målet er å få roboten til å gjøre de kjedelige oppgavene, slik at medarbeideren kan gjøre artigere oppgaver, sier Nilsen og legger til:

– Alle som er berørte av dette skal få morsommere oppgaver, mens andre, mer rutinepregede arbeidsoppgaver vil kunne forsvinne.

Han opplyser at investeringen kommunen har gjort knyttet til etablering av den tekniske plattformen er cirka én million kroner.

– I den store sammenhengen er dette en liten investering, men som kan gi stor gevinst, sier Frode Nilsen.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.