Foto: Linn Borgland Johansen

Stigende smittetrend og anbefaling av munnbind, men arrangementer er reddet: – Vi ønsker å holde et så normalt liv som mulig her i Bodø

Bodø kommune inviterer til pressekonferanse på Rådhuset.

Ordfører Ida Pinnerød og smittevernoverlege Ole Losvik er tilstede.

Se pressekonferansen øverst i artikkelen. 

Tema er smittesituasjonen, anbefalinger og vaksine, melder kommunen i innkallingen.

Stigende trend

Kommunikasjonssjef i Bodø kommune, Tord Bertinussen opplyser at det har vært 23 nye smittetilfeller i Bodø siste døgn. Etter at det var smitterekord i går, med hele 39 smittetilfeller, så er smittesituasjonen på en stigende trend. 

– Vi følger utviklingen svært tett akkurat nå, sier den nye smittevernoverlegen, Ole Kristian Losvik.

Han forklarer at vi for øyeblikket befinner vi oss i en grønn beredskap, men vi ser at den økende trenden er i retning av gul beredskap. 

– Det kan øke i tiden som kommer, og vi er veldig forberedt på at dette vil kunne fortsette å øke. 

Losvik mener det ikke er noe grunn til å tro at  nye omikron-viruset har blitt påvist i Bodø, men de er forberedt på dette også. 

[annonse]
Ordfører Ida Pinnerød bekrefter det Losvik sier og legger til: 

– Vi besluttet at vi ligger på grønt nivå, men som Ole var inne på er vi er helt oppe og lukter på gult nivå. Vi er forberedt på å gå over på gult beredskapsnivå etter hvert. Det vi kan gjøre for å hindre det, er å holde smittenivået nede, og da er det viktig at de som er syk er hjemme og tester seg. Det er budskap nummer en når det gjelder smittespredning. 

Pinnerød understreker regjeringens anbefaling om munnbind på kollektiv transport og på offentlige arenaer hvor det er vanskelig å holde god avstand, samtidig at de som kan har hjemmekontor. 

– Men vi ønsker å holde et så normalt liv som mulig her i Bodø, gjøre de aktivitetene som man har tenkt til å gjøre, men samtidig vær ekstra obs på å holde seg hjemme hvis man er syk og bruke munnbind der det er anbefalt, sier hun. 

Vaksine og skolen

– Vaksine er det viktigste tiltaket vi har nå, for å forhindre store konsekvenser av denne pandemien. Og derfor er det viktig å vaksinere seg når man får tilbud om det. Det er kjempeviktig å takke ja til dette, hevder ordføreren. 

Det har også vært en økende trend blant smitte i skolen, og blant den unge delen av befolkningen. 

– Vi gjennomfører noen tiltak ved at vi har økt fokuset på testing av disse, vi har også en god rigg for vaksinasjon i aldersgruppene. Og vi gjør en vurdering på mer strukturert og jevnlig testing av grupper hvor vi ser det er noe høyere smitte, forteller smittevernoverlegen. 

Neste uke flyttes vaksineringen til postgården i Bodø.

– Der gjennomføres vaksiner fra tirsdag førstkommende. Det er lett tilgjengelig med kollektivtransport, forklarer Pinnerød.

Barn som fyller tolv år, kan drop-in etter hvert som man fyller tolv år, og ta vaksine. 

Julebord og arrangementer

Det er fredag og julebordsesongen er allerede godt i gang. 

– Skal man avvikle eller avlyse?

– Man skal avvikle julebordene, man skal være sammen og holde aktivitet så normal som mulig. Men er man syk skal man holde seg hjemme, understreker Pinnerød.

Hun legger også til at arrangementer blant barn og unge skal gjennomføres som vanlig.

– Vi ønsker at ungene våres skal leve et så vanlig liv som mulig. Det er viktig at man ikke går ut på egen hånd å avlyser uten grunn. Det er ingen grunn til å avlyse, tvert i mot, det er viktig at vi opprettholder dem og gjennomfører dem, og heller ta de forhåndsreglene som anbefales. 

Over nasjonalt nivå

– Gjennom hele pandemien har Bodø vært på topp på vaksinasjon, og den tredje dosen som er i fokus akkurat nå, ligger vi langt over landsgjennomsnittet på. Alle som skal ha tilbud av tredje dose har fått tilbud det om det nå, og vi regner med å være ferdig med den delen i god tid før jul.

45-64 står for tur, og allerede i neste uke blir det sendt ut tilbud til denne aldersgruppen.

– Da kommer vi til å åpne for timebestilling på Bodø kommunes hjemmeside, hvor det vil være enkelt for de som får tilbud å bestille seg vaksinetime fort. I tillegg har vi et åpent drop-in tilbud som er lett tilgjengelig og som er alle velkommen til å ta den neste dosen.

I de gruppene som det gjelder, understrekes det. 

Saken oppdateres.

[annonse]

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.