Martine Skaret stortrives i London. Her reflekterer hun over hva som skal dra utflyttet Bodø-ungdom hjem igjen. Foto: Privat.

– Bodø må ikke bli siste utvei

Av Martine Skaret
16.05.2018 10:00 - OPPDATERT 16.05.2018 11:45

Vår skribent Martine Skaret skriver om å flytte fra trygge Bodø til storbyen – og hva som skal til for at hun kommer hjem.

Jeg husker spenningen vennene mine og jeg følte da Videregående nærmet seg slutten. Kun noen få måneder før vi var fri til å gjøre som vi ville, dra hvor vi ville. «Jeg skal så langt unna Bodø som mulig», var det mange i årskullet mitt som sa.

Det samme tenkte jeg, som alltid har dyrket kjærligheten til Nord-Norge, byen min – og hjemme.

Det kjente Bodø-bandet Virkelig ga nettopp ut deres nye singel «Storbyangst», som handler om å flytte ut fra Bodø til en storby. Vokalisten Tobias synger at han vil ut og kjenne at han er stor og viktig, han lurer på om han er «mer enn hans by kan by på».

Mange unge kjenner nok på det samme. Jeg vet det var nettopp det jeg følte selv; at det var et liv jeg kunne skape der ute i den store verden som jeg ikke ville få om jeg ble igjen i lille Bodø.

Derfor reiser vi unge ut for å smake på verden, studere, utforske og oppleve noe nytt og spennende.

Vi vokser og utvikler oss, blir mer som de menneskene vi er ment til å være. Men så, når årene har gått, studietiden er over, og vi begynner å tenke på et mer permanent sted for å slå oss ned, hvor mange av oss kommer hjem igjen til Bodø?

I følge Indeks Nordland er befolkningsveksten i fylket vårt betydelig lavere enn resten av landet. Det blir stadig født flere nordlendinger, men mange flytter ut til storbyene uten å komme hjem igjen.

Hva skal til for at de unge kommer tilbake til nord?

Jeg spør venner og bekjente som alle har flyttet ut for å studere eller jobbe. Enkelte sier at de definitivt vil tilbake, hjem til nord, hvor det er lyst hele sommeren og man kan se fjellene i horisonten hvor enn man snur seg. For dem er storbyen bare en mellomstasjon, en avstikker fra livet i nord. 

Andre er mer usikre, de sier at arbeidsmulighetene i storbyene gjør at de ikke føler de kan flytte hjem igjen. De nevner faktorer som dårlig kollektivsystem, ingen jobb de kunne tenke seg og liten tilgjengelighet til resten av verden. Bodø blir rett og slett for lite, sier de.

Det er gjerne i denne alderen at vi etablerer oss, får kjærester og danner et nettverk i byen vi har flyttet til. Jeg snakker med bekjente som sier de gjerne vil flytte hjem igjen, men de føler de alt har skapt seg et nytt liv i ny by, og at de ikke kan se for seg å flytte tilbake til hjembyen.

Jeg skjønner hva de mener. Like etter Videregående flyttet jeg til London. Til og med Oslo ble for lite for meg, for kjedelig. Nå får jeg ofte de samme spørsmålene; «når flytter du hjem igjen?», «hva skal du gjøre etter studiene?».

Noen ganger svarer jeg at jeg ikke er sikker, andre ganger sier jeg bastant «jeg skal aldri tilbake!». Mulighetene er så mange her ute i den vide verdenen. Hvordan skal jeg klare å gi slipp, pakke sakene, forlate dette bak meg og dra hjem igjen?

I Bodø har vi verdens fineste bibliotek, og et splitter nytt kulturkvartal. Vi har våre stamkafeer, en frisør som kjenner oss ved navn, venner og familie kun en sykkeltur unna og den velkjente lyden av Bodø-dialekt over alt. Men det blir for monotont.

Hva trenger man en stamkafé for, når man kan ha ti forskjellige?

Hvorfor nøye seg med en konsert på Stormen i ny og ne, når man kan prøve ut en ny kinosal hver uke, et teaterstykke den ene dagen og musikal den neste, og se alle de store artistene du liker uten å reise lengre enn en busstur?

Kanskje det endrer seg etter hvert. Kanskje det er fordi vi er unge og trenger at ting går i hurtig tempo. Det kan hende vi nøyer oss med rolige Bodø når vi selv roer ned. Hvis det er tilfelle, er det viktig at Bodø er tilgjengelig når den tiden kommer.

At det finnes attraktive jobber vi kan søke på, boligpriser som er overkommelige, og at byutviklingen er i takt med resten av verden.

Bodø må ikke bli siste utvei, eller byen vi ender opp i ved tilfeldighet, men en by man ønsker å flytte hjem til fordi det er den best tenkelige byen å bo i.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.