Edward Valentin Engen og Maiken Frederikke Vembre gleder seg til forestilling. Foto: Privat.

– Det beste e å føl sæ fri, og det gjør æ på scena! Der føl æ mæ mer hjemme enn noen anna plass!

Skrevet av Sindre Kolberg
07.03.2018 07:00 - OPPDATERT 07.03.2018 08:30

Bodø Ungdomsteater setter opp "Sensommerdansen" i Folkets Hus 8. mars.

8. mars setter Bodø Ungdomsteater opp forestillingen "Sensommerdansen" i Folkets Hus. Det markerer slutten på et arbeid som har pågått siden slutten av 2016.

To av de som skal delta i forestillingen er Edward Valentin Engen og Maiken Frederikke Vembre. De gleder seg stort til å vise frem stykket på selveste kvinnedagen

– Det har vært både opp- og nedturer underveis i produksjonen. Blant annet har deler av besetningen blitt byttet ut flere ganger i løpet av året. Det har vært kjipt når folk plutselig har sagt at de ikke kunne være med, men det viktigste er at gjengen vi står igjen med har jobbet knallhardt de siste månedene, sier Maiken.

– Nu e vi gira, og stressa, og klar til premiere, og vi håper at det kommer mange og ser på, slik at timene vi har lagt ned blir verdt det.

Og på spørsmål om hvorfor dette er så viktig for henne, sier hun, klart og tydelig:

– Det beste e å føl sæ fri, og det gjør æ på scena! Der føl æ mæ mer hjemme enn noen anna plass!

Også Edward forteller at han er spent før den store dagen.

– Å spille teater betyr ganske mye for meg, og dette stykket er interessant fordi jeg lærer mye om hvordan de hadde det på 30-tallet. Og det er skikkelig gøy å spille teater, så jeg håper folk møter opp, sier han.

Tidkrevende prosjekt

Prosjektet «Sensommerdansen» startet i desember 2016 med en idé og et ønske om å inspirere flere til å ha lyst til å drive med scenekunst. Med et ønske om å nå ut til ungdom, inspirere og motivere dem til å drive med teater og gjøre det mer "vanlig" å gå på teater. I Bodø har det vært, og er fremdeles vanskelig å trekke publikum og aktører til teater. Dette ønsker vi å snu, i tillegg til å klare å bygge det lille teatermiljøet som per dags dato eksisterer til et enda større miljø, med enda flere muligheter.

Maiken tok initiativ til å søke Sceneinstuktørordningen i Nordland (Nordland Fylkeskommune) om støtte. De fikk innvilget søknad, noe som var helt avgjørende for denne oppsetningen. Via Sceneintruktørene i Nordland fikk gruppa tildelt Anders Alterskjær som regissør og instruktør. Sammen med han ble det valgt et manus. Det ble samlet sammen en gruppe, og så var de i gang.

Alle medlemmene i produksjonen er skuespillere, og de fleste er også en del av produksjonsteamet. Gruppa til denne produksjonen består av Edward Valentin Engen, Kassia Usken, Vilde Olivia Wærnes Borén, Lasse Skindlo, Maiken Fredrikke Vembre, Truls Skoglund Hammer, Charlotte Schjem, Jan Ivar Bårtvedt og Marthe Vembre.

Noen i gruppa har lang erfaring med teater, både på og bak scenen, andre gjør denne oppsetningen som sin første. Noen har drevet mye med musikk, andre har vært en del av en eller to oppsetninger/forestillinger tidligere, noen har drevet med revy, og andre har spilt teater helt fra tidlig barneskole.

Sensommerdansen (av Brian Friel):
 

Dette er historien om Mundy-søstrene, fem sterke kvinner. Året er 1936, det er sommer, og sensommerdansen «Lughnasa» står for tur. Hverdagen er tilsynelatende idyllisk, selv om de lever under trange kår. Samtidig er Europa på tur inn i drastisk forandring som vil endre livene deres for alltid.

Historien fortelles gjennom den voksne Michaels øyne, mens han minnes denne viktige sommeren i 1936: sommeren da familien var lykkelig, sommeren da de fikk seg radio og danset og lo sammen, sommeren da han møtte sin onkel for første gang og faren kom hjem med lovnad om en ny sykkel, sommeren da det begynte å slå sprekker i den ellers idylliske fasaden, sommeren da han laget to drager, og sommeren som skulle forandre alt…

Om Bodø Ungdomsteater:

Bodø Ungdomsteater (BUT) er et gratis, frivillig teatertilbud til ungdom i Bodø. BUT er prosjektbasert og medlemmene varierer etter hva vi jobber med til enhver tid.  Medlemmene er både skuespillere og produksjonsteam. Vi arbeider etter demokratiske prinsipper hvor alle får ta del og trening i ulike ansvarsoppgaver som kostyme, scenografi, rekvisitter, markedsføring m.m. Vi spiller teater for, med og ofte av ungdom.

Billettpriser: 50,- (barn opp til 16 år), 100,- (student) 150,- (voksen)

(Pressemelding)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.