Foto: Rune Nilsen

Bodø-valget: Spennende eller så godt som avgjort?

Skrevet av Geir Johnsen
14.03.2019 22:00 - OPPDATERT 15.03.2019 06:02

KOMMENTAR: – Når plassene er fordelt mellom partiene er det den som skaffer seg flest venner i bystyret som blir ordfører, mener politisk kommentator Geir Johnsen.

Lenge så kampen om makten i Bodø ut som ”en spasertur” i parken for Høyre og den borgerlige blokken. De rødgrønne mistet sitt knappe flertall i bystyret etter at MDG meldte overgang til borgerlig side. Men først hadde SV, Sp og MDG fått Ap med på å kaste Rødt ut av det gode selskap.

Høyre så uovervinnelig ut etter at velgerne i Bodø stemte blått i lange baner i stortingsvalget for snart to år siden. Forspranget holdt seg også i meningsmålingen for Bodø i fjor høst.

Men Ida Pinnerøds parti har løftet seg. Mens KrF er kløyvd på midten og Venstre kjemper rundt totallet i nasjonale meningsmålinger. Her er det neppe mye drakraft å hente for Høyres ordfører kandidat, Lars Vestnes.

FLØY HØYT

Foran kommunevalget for snart fire år siden fløy daværende ordfører høyt med statsminister Erna Solberg, og Høyre ble største parti i bystyret.

Et elendig valg for Frp, med tap av fem plasser, ødela for at Høyres Ole Hjartøy kunne beholde ordførerkjedet. KrF og Venstre beholdt sine enslige plasser.

IKKE AVGJORT

Likevel var det utfordreren Ida Pinnerød og Ap som vant. Selv ikke etter at stemmene er talt opp kan man være sikker på resultatet. Når plassene er fordelt mellom partiene er det den som skaffer seg flest venner i bystyret som blir ordfører. Hvem som blir venn med hvem kan bli spennende også i år.

HVA AVGJØR?

Alle vet at kommunevalg ikke står mellom Erna, Jonas, Trygve, Olaug, Trine, Une eller Bjørnar. Likevel er den nasjonale oppslutningen om partiene viktig drahjelp for lokale kandidater. Som statsminister er Erna fortsatt stjerna, mens Jonas klarer seg bedre så lenge han ikke blir filleristet av en avkledd trønder. KrF er delt i to, mens Venstre har en leder ikke en gang partiets velgere har tillit til. Hvordan dette slår ut lokalt vil vise seg.

LARS ELLER IDA

Valget av ordfører står i praksis mellom dagens ordfører, Ida Pinnerød (Ap) og nykommeren Lars Vestnes (H).

Å være en relativt ukjent nykommer trenger ikke være et hindrer for å bli ordfører.

De færreste kjente politikeren Ida Pinnerød før valgkampen i 2015. Nå kjenner alle henne, akkurat som alle kjente Ole-ordfører for fire år siden. Hun har en stigende stjerne i sitt parti både lokalt og nasjonalt. At hun står for en støyt ble vist da hun parkerte kulturministeren i første slag om Bodø som Europeisk kulturhovedstad.

BODØS FRAMTID

Nå gjenstår sikring av at ”Ny by og ny flyplass” blir noe av. Et prosjekt som vil avgjøre mye av Bodøs utvikling de neste 50 år.

Prosjektet må stå støtt før valget, ellers blir det en kamp om hvem som skal ha skylda. Ida Pinnerød for å ha drukket for lite kaffe i regjeringskvartalet, eller Lars Vestnes for at ikke regjeringen leverer som forventet. 

Valget i Bodø kommer til å bli spennende. Det er bare å glede seg!

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.