Bjørn Isachsen har gått svanger med bokplaner i over 20 år. Nå er endelig debutromanen her – og mer er i vente. Foto: Rune Nilsen

Bodøforfatter debuterer med hardbarka spenningsroman

Av Tore Isaksen Seeberg
16.05.2018 08:55 - OPPDATERT 16.05.2018 10:06

65 år gammel bokdebuterer Bjørn Isachsen med den hardbarka spenningsromanen «Galápagos».

Ungdommers dramatiske oppvekst i Narvik, kidnapping og narkosmugling på kryss og tvers av flere kontinenter: Bjørn Isachsen sparer ikke på kruttet når han han nå lanserer debutboka «Galápagos».

VOKSENLITTERATUR

Bodø-bosatte Isachsen har gått svanger med planene i over 20 år, før han nå tar sats og publiserer spenningsromanen på Licentia forlag.

– Jeg hadde bestemt meg for å skrive en kriminalroman, men det ble en spenningsroman. Her er ikke noe politi som skal løse en sak. Det har vært en drøm lenge, sier han fornøyd til Bodø Nu.

Den nybakte forfatteren omtaler debuten som en grovkalibret spenningsroman.

Inspirasjonen har han funnet i Narviks historie, en interesse for internasjonale konflikter og lidenskapen for reising.

– Skulle jeg satt en aldersgrense, ville det blitt 15 år. Det er ikke for unger i det hele tatt. Det blir oppdaget at det skjer smugling i Narvik ved hjelp av malmbåter. Det er et faktum og finnes domfellelser på, forklarer Narvik-fødte Isachsen.

MENNESKESKJEBNER

Isachsen, som er over gjennomsnittet samfunnsengasjert, klarer heller ikke å ligge helt unna politiske spørsmål.

Den tidligere byråkraten i fylkeskommunen, som har jobbet med videregående opplæring på alle nivå gjennom 30 år, drar også på egne erfaringer fra møter med ungdom.

I jobben har han møtt utallige skjebner – på godt og vondt.

– Det er ungdom som enten lykkes eller mislykkes. Ofte ser man på foreldrene til dem som mislykkes, hvorfor de gjør det. Det er en sammenheng mellom oppvekst og hvordan det går med folk.

Navnet «Galápagos» spiller ikke på den ecuadorianske øygruppen med samme navn, men en kjent tursti i Narvik, hvor handlingen i den første delen av boken utspiller seg.

Deretter tas leseren med på en reise til land som Marokko, Nederland og Argentina – blant annet.

Boken berører også historiske hendelser, som Marokkos annektering av Vest–Sahara.

– Jenta blir bortført og tilbringer mange år på en geitefarm i Rif–fjellene i Marokko. Det er hovedplotet. Jeg vil ikke røpe for mye, men kan love et skikkelig klimaks mot slutten!

KARAKTERSTUDIER

Isachsen – som også har skrevet alt fra politiske utredninger og politiske taler til revytekster, viser og lyrikk, samt har to CD-utgivelser med egne nordnorske tekster og melodier på merittlisten – ser for seg at Galápagos blir den første i en serie bøker.

Handlingen i bok to, som har fått navnet «Kosakkdansen», har ingen sammenheng med debutromanen, mens den tredje i rekken forener persongalleriene i de to første bøkene.

Faktisk er Bodø-forfatteren snart ferdig med en fjerde bok, med arbeidstittelen «Israel».

– Det er så gøy å skrive at jeg ikke å slutte. Nå er jeg i en egen boble og knapt snakkende til!

Bøkene er registrert i Bokdatabasen og kan bestilles på nett. Noen bokhandlere i Bodø og Narvik har allerede debutromanen i bøkene sine.
Den nybakte forfatterens motivasjon er egen skriveglede – og å gi leseren litt spenning i hverdagen.

– Jeg har en ambisjon om skape noe som underholder folk: Spenning, humor og en del menneskebeskrivelser. Jeg går litt dypere inn historien til karakterene enn det som kanskje er vanlig i kriminalromaner. Hvorfor folk blir som de blir. Det interesserer meg.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.