Nhien Nguyen har lyktes med å skaffe støtte til et stort EU-prosjekt og høster skryt både fra Forskningsrådet og arbeidsgiver Nordlandsforskning. Foto: Nord universitet

Bodøforskeren Nhien (35) leder EU-prosjekt til 20 millioner kroner

Omfatter 12 forskjellige forskningsaktører fra fem land.


Nordlandsforsknings Nhien Nguyen (35) har fått et prestisjefullt oppdrag:

Den unge forskeren leder nemlig et EU-prosjekt hvor hun koordinerer 12 forskjellige partnere i fem forskjellige land, fra sin base i lokalene ved Nord universitet.

SeeRRI, som prosjektet heter, er en del av EUs Horisont 2020-program og har fått tildelt over to millioner kroner euro i finansiering - rundt 20 millioner kroner.

Det er nokså oppsiktsvekkende, skal vi tro Kristin Eikeland Johansen i Forskningsrådet.

FRA SCRATCH

– For to år siden fikk jeg en telefon fra Nhien, sier hun og nikker bort mot den vietnamesiske forskeren, som sitter ved nabobordet. Hun ønsket informasjon om hvordan man kunne få støtte fra H2020-programmet. Jeg tenkte at dette kunne bli problematisk, for denne forskeren startet helt på scratch og hadde aldri gjort noe lignende før, sier hun til Forskningsrådets nettsider.

Det er tøff kamp om å få midler fra Horisont 2020-prosjektet. Men det har altså den bodøbaserte forskeren fra Vietnam klart.

– Jeg har gått på flere kurs i regi av Forskningsrådet, som har gitt meg fundamentet jeg trenger for å jobbe med H2020. Dessuten fortjener alle de dyktige folkene som har bistått meg underveis, en stor takk. Jeg har møtt mange hindringer på veien, men Forskningsrådet har alltid hjulpet meg å komme videre. Å vite at hjelpen er der hvis man trenger den, har gjort meg ekstra motivert, sier Nguyen selv.

SeeRRI er et prosjekt som kort forklart tar sikte på å lage et rammeverk som sikrer at sosiale behov og verdier inkluderes når regioner - som Nordland - skal utforme sin utviklingspolitikk.

OPPSIKTSVEKKENDE

Foruten Nordland er Katalonia og en region i Østerrike valgt ut som pilotregioner. Nylig var det oppstartsmøte for de internasjonale forskningspartnerne i Bodø, hvor turen blant annet gikk til Tuvsjyen.

Nordlandsforsknings direktør Iselin Marstrander er naturlig nok strålende fornøyd med Nguyens innsats.

Vi har hatt et målrettet arbeid mot H2020 programmene siden 2014. Nordlandsforskning har alltid hatt bred kontaktflate internasjonalt, men hadde lite forskningsmidler fra forskningsprogrammene i Europa. Derfor er det svært gledelig å se resultatene av denne satsningen de siste årene, der vi er involverte i flere prosjekter, har mange arbeidspakker og er koordinator for ett av prosjektene, sier hun til Forskningsrådet.

SeeRRI er heller ikke den eneste europeiske suksessen for Marstrander & co.

Nordlandsforskning har sikret seg støtte til intet mindre enn tre prosjekter i H2020 på to år, noe Forskningsrådets Johansen omtaler som oppsiktsvekkende.

LES OGSÅ:

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.