Eivind Undrum Jacobsen har lang fartstid som politisk journalist.

– Nå koser nok opposisjonen seg skikkelig

Skrevet av Maiken Johnsen
05.12.2018 21:01 - OPPDATERT 06.12.2018 06:13

Ordfører Ida Pinnerød kan bli nødt til å styre fra et borgerlig budsjett i det kommende valgåret. Det kan være problematisk, ifølge tidligere politisk journalist, Eivind Undrum Jacobsen.

Distriktsredaktør i NRK og tidligere mangeårig politisk jorunalist Eivind Undrum Jacobsen kan ikke huske sist sittende ordfører ikke fikk styre med eget budsjett.

Høyre har sikret flertall til sitt budsjettforslag og Arbeiderpartiet/SV/Sps forslag ligger an til å bli nedstemt. 

– Hvordan tror du det vil være for ordfører Ida Pinnerød å styre med Høyres budsjett i et valgår?

–  Det spørs veldig på hvordan budsjettet til de borgerlige er utformet. Men det vil nok bli vanskelig når hun nå skal sette kronen på verket i det siste året i hennes ordførerperiode. Størstedelen av budsjettet til kommunen er fastlagt og de store pengene er bundet, men budsjettene vil vise partienes satsingsområde. 

– Budsjettet er det viktigste styringsdokumentet en politiker har. Det er der du skal legge frem det du satser på, men det får ikke Ap og Ida mulighet til nå som Høyre har flertallsbudsjett, sier Jacobsen. 

– Kan Ida trekke seg som ordfører?

– I følge formannskapsmodellen, som Bodø kommune har, så kan ikke Ida trekke seg. Ordfører er ikke en regjering. Hun er valgt for fire år, ferdig snakka, sier han. 

– Det eneste hun kan gjøre er å levere sykemelding eller flytte fra kommunen, legger han til. 

– Hvor unik er denne situasjonen?

 – Jeg kan ikke huske at det noen gang har skjedd. Jeg tror vi må ganske mange år tilbake for å finne en lignende situasjon. Politikerne jobber jo med knappe flertall, og slik er det også i denne situasjonen. Hvis budsjettet blir vedtatt, så blir det sånn. Det er flertallet som bestemmer, sier Jacobsen. 

– Hvor tror du det gikk galt for Ap?

– Det er vanskelig å ha flertall bare på en person. Da MDG gikk ut av samarbeidsavtalen og Rødt ble kastet ut, fikk MDG en ideell nøkkelrolle. Det gjorde at de kunne sikre flertall enten på borgerlig side eller for Aps forslag. Det kan være vanskelig å finne flertall i et kommunestyre, men det kan lønne seg på sikt å søke bredere ut. 

–Nå koser nok opposisjonen seg skikkelig ti måneder før valget, avslutter han. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.