Journalist Maria Edvardsen. Foto: Marion Klette
KOMMENTAR

«Byens vakreste område har vært stengt i 70 år. Når det åpner skal det legges under asfalt og betong»


Denne kommentaren gir kun uttrykk for journalistens egne meninger.

Bodø har alles øyne på seg for tida, som en mellomstor norsk by i sterk vekst. Oppmerksomheten sørger både Glimt, Ny by, ny flyplass-prosjektet og Forsvaret for. I tillegg soler vi oss i spotlighten som Kulturhovedstad. Det er spennende å være en del av alt det som skjer her nå. 

Og det er ikke tvil om at Bodø vil fortsette å vokse. Byen har blitt som en magnet. Det blir som en lenke av små Brio-tog der det ene som skjer griper fatt i det neste. Synergieffekten øker for hvert nye prosjekt.

Denne enorme veksten vil kreve at vi tenker langsiktig og stort. Det er allerede sterkt press på arealer på den halvøya som Bodø ligger på. 

Et område som har vært stengt for Bodøs befolkning i 70 år blir snart åpnet opp, når kampflybasen skal flyttes. Det er ett av de vakreste områdene Bodø som sentrum kan by på; kystlinja mot sør, med ei særdeles vakker utsikt, og et rikt plante- og dyreliv. 

Men det skal legges dødt, under asfalt og betong. 

For vi vil bygge ny flyplass. I byen. Og hvis Bodø/Glimt får det som de vil, og får bygge en ny stadion på Rønvikjordene, kan nok en stor del av byens grønne lunge være borte for alltid.

Heldigvis får flere opp øynene for hvor viktig det er å bevare grønne lunger midt oppi menneskeskapte, harde flater. Professor i bevaringsbiologi, Anne Sverdrup-Thygeson, er opptatt av dette. Hun peker på at asfalt, betong og bygningsmasse ikke har den samme egenskapen som trær og planter som naturlige luftrensere, støydempere, luftfuktere og -avkjølere. Asfalt, for eksempel, kan heller ikke drenere regnvann på samme måten som naturlig terreng. 

Vi vil være en grønn og smart by på samme tid. Nå er det slik at mijlø må svelge noen kameler for utviklingens del. Og motsatt. Men hvor grønt og smart er det å anlegge en flyplass i sentrum? Hvor langt fram tenker vi da?

Hvorfor kan ikke Bodø kommune gjøre som en hver annen by i en viss størrelse - planlegge flyplass noen mil utenfor bykjernen?

Det vil for det første frigi et fantastisk område til boligbygging, til parker og fantastiske opplevelser i friluft. Det vil bli mindre forurensning og støy. Nå er jeg klar over at et sted må denne forurensningen som en flyplass tross alt står for, finne sted. Men må det skje der hvor folk bor tettest?

Jeg er også klar over at identiteten som «Flybyen Bodø» er så viktig for noen, at de antakelig tror byen vil forsvinne under føttene på dem om de ikke lenger hører duren fra en flymotor. Men jeg sier bare en ting: Skal vi tørre å utvikle oss og gå riktig vei inn i framtida, tror jeg vi også må tørre å tenke helt nytt. 

«Bodø er vill, vakker og sjarmerende. Men Bodø har også blitt den trassige, litt bortskjemte ungen som tror den skal få alt»

Bodø er vill, vakker og sjarmerende. Jeg har tenning på denne lille byen med begynnende storbypuls. Men Bodø har også blitt den trassige, litt bortskjemte ungen som tror den skal få alt. Bodø karret i sin tid til seg endestasjonen for Nordlandsbanen, i stedet for at den skulle fortsette nordover. Den ble alså en blindtarm i stedet for å bli noe som kunne tjene hele landsdelen.

Nå ser det ut til at vi kan komme til å gjøre den samme fatale feilen nok en gang. Og jeg lurer på hvilke krefter det er som styrer dette? 

Selv Bodøs grønneste parti MDG sier et lavmælt ja til den ikke helgrønne løsningen en flyplass i sentrum er. De vet at det ikke er et slag for miljøet først og fremst, og at sårbar natur vil lide. De gjør det for fremskrittets del. Men er det det?

Ordførerne i Salten har snakket mye og varmt om regionsutvikling. De vil ikke jobbe isolert fra hvert sitt rådhus, men har sagt at de vil se på hva vi kan få til som en hel region. Det er på tide at også Bodø begynner å ta del i denne tankegangen, fremfor å karre alt ut hit.

«En flyplass i hjertet av Salten vil frigi plass til at Bodø og regionen rundt kan vokse»

Se for dere en flyplass i hjertet av Salten et sted. Den vil være mer tilgjengelig for hele regionen. Et slikt prosjekt ville samtidig frigi plass i Bodø til at byen kan vokse. Det vil også gi regionen rundt muligheter til å vokse. Det vil jeg si er å være både grønn og smart. 

Det er her folk bor, sier noen. Vi kan til flyplassen, sier noen. Men si meg med hånda på hjertet, hvor mange ganger tar du kofferten i hånda og spaserer til flyplassen? Og dere, hva gjør vi når det rett og slett er fullt her?

Joda, jeg vet det er lovlig seint for disse spørsmålene. Men jeg er nødt å stille dem nå. For hvor mange andre alternativer til flyplass har vært seriøst vurdert? Hvor mye har folk flest fått uttale seg? Det er mulig jeg har vært på en annen planet, men jeg har i hvert fall sett skuffende lite til den debatten. Om to ukers tid vil vi se hvor høyt prosjektet er plassert i statsbudsjettet.

Og vet du hva? Jeg tror på suksess ved at man tør å gi litt slipp, både på ego og gammel tankegang. Jeg syns det er tid for å tenke mer på hva man kan klare å få til i lag i Salten. 

Bodø har nemlig alt å vinne på at regionen rundt også får lov til å blomstre.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt