Daglig leder i Salten Smolt, Børge Andreassen, sier arbeidet kan være ferdig sommeren 2022. Foto: Salten Aqua

Bygger ett av verdens mest fremtidsrettede anlegg i Breivik

Skrevet av Sindre Kolberg
27.01.2020 08:57 - OPPDATERT 27.01.2020 11:25

Produksjonen skal være i gang sommeren 2022.

Salten Smolt er nå i gang med bygging av det nye smoltanlegget vegg i vegg med eksisterende fasiliteter hvor bedriften har produsert smolt siden 2001. Det nye fremtidsrettede smoltanlegget har en investeringsramme på nærmer 600 millioner kroner. 

Salten Aqua gruppens største investering noensinne har stor strategisk betydning, vi sikrer nå en fremtidsrettet og bærekraftig produksjon av smolt til eget bruk og for salg til eksterne kunder sier administrerende direktør i Salten Aqua, Geir Wenberg.

Han sier anlegget vil gi betydelige regionale og lokale ringvirkninger og det vil jobbe rundt 20 ansatte på smoltanlegget i driftsfasen.

Daglig leder i Salten Smolt, Børge Andreassen, kan fortelle at grunnarbeidet startet allerede i midten av desember, og arbeidet er så langt er i rute.

– Holder vi planlagt fremdrift skal første smolt ut av anlegget sommeren 2022, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Slik skal anlegget se ut utenfra. Foto: Salten Aqua

Det nye anlegget skal bygges side om side med Salten Smolt sitt eksisterende anlegg i Breivik og det gamle anlegget som ble stod ferdig i 2001 skal fortsatt produsere smolt i kombinasjon med de nye fasilitetene.

Vi skal ikke bygge det største eller dyreste smolt anlegget i Norge, men vi har satt oss som mål å bygge det vakreste sier Geir Wenberg.

[annonse]
Tirsdag denne uken arrangerte Salten Smolt for tredje gang åpent informasjonsmøte i Breivika om prosjektet. Vi har også satt oss som mål å ha ett godt forhold til naboer og bygda Breivik både i byggefasen og når anlegget går over i driftsfasen forteller Andreassen.

Tekniske data/øvrig:

 • 9.700 m2 ny bygningsmasse + 3.500 m2 eksisterende anlegg.

 • Totalt 14.300 m3 karkapasitet.

 • Klekkeri x 2 med gjennomstrømming.

 • Startforing x 2 med resirkulering.

 • Påvekst x 2 med resirkulering.

 • Smoltavdeling x 1 med resirkulering + eksisterende anlegg med gjennomstrømming.

 • Daglig maksimal utfôring i nytt RAS-anlegg er ca. 6,5 t pr dag og maks 3,5 t i gammelt anlegg, totalt 10 tonn pr dag.

 • Lagt til rette for fremtidige utvidelser. Kan startfôre 18 mill yngel (4 x 4,5 mill) pr år, men har kun kapasitet til å føre fram 10 mill. smolt pr nå.

 • Vannforbruk nytt anlegg ca. 2 m3/min.

 • Samarbeidet med SalmoBreed Salten som rognleverandør skal gjøre oss i stand til å levere smolt hele året etter kundenes ønske. 

 • Gode fasiliteter for de ansatte.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.