Iris Salten har allerede merket pågangen fra kunder som vil kvitte seg med de gamle FM-radioene. Og de forventer mer. Mye mer, i følge direktør Leif Magne Hjelseng. Foto: Iris Salten

DAB: Iris forventer 330 tonn ekstra elektronisk avfall

– Slukkingen av FM-nettet fører til masse elektronisk avfall, og en ressurssløsing vi sjelden opplever, sier direktør Leif Magne Hjelseng ved Iris Salten til Bodø Nu.

– Det er ikke mye grønt skifte over denne beslutningen, sier han indignert.

LES MER: Iris utvider for å forberede Ny by- ny flyplass.

Radioer for 80 millioner

Den 11. januar skal det gamle FM-nettet slukkes i Salten, og alle gamle radioapparater i hus, biler og båter blir ubrukelige og må erstattes med nye, såkalte DAB-radioer.

– Nordland er jo først ute med å slukke det gamle nettet. Bare i Salten vil det bli kastet over 330  tonn med potensielt miljøfarlig elektronisk avfall. Verdiene av disse radioene bare i vår region, vil beløpe seg til rundt 80 millioner kroner. Når dette prosjektet er gjennomført i hele landet, vil det ha medført 20.000 tonn ekstra avfall. Jeg tør ikke tenke på verdien av alle radioapparatene som skal skrapes, sier Hjelseng.

LES MER: Iris tok ulovlig betalt for vinduer.

Direktør Leif Magne Hjelseng hos Iris Salten.

Minner ikke om grønt skifte

 Hjelseng forklarer hvordan han har kommet frem til disse tallene.

– Hvis man regner med at hver husstand har ti kilo med denne elektronikken, og det har jo de fleste, blir det slike tall.

– Har dere merket økt pågang hos dere så langt?

– Vi ser allerede nå at kommer inn flere og flere FM-radioer. Men når man begynner å regne på dette, er det en forferdelig sløsing. I tillegg må folk investere i nye radioer. Noen sitter nok og heier i bakgrunnen, og det er de som skal selge nye DAB-radioer, sier han.

Hjelseng fremhever at poenget hans ikke er mottakskapasitet, men det vanvittige i at så mange radioapparater må kastes.

– Vi klarer å ta unna dette på vanlig måte, så det påfører oss ikke noen ekstra kostnader. Poenget mitt er at dette er jo en ressurssløsing av en annen verden. Det er ikke mye grønt skifte i dette, i hvertfall, avslutter Hjelseng.

LES MER: Her setter de rydderekord.

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.