De siste norske F-16 forsvant fra Bodø i januar og klargjøres nå for salg. Nå har Danmark, på sin side, omgjort beslutningen om salg. Foto: Roar Wiik

Danmark beholder F-16 på grunn av krigen i Ukraina

Danmark beholder F-16-fly på grunn av krigen i Ukraina.

Danmark utsetter utfasingen og salget av sine F-16-fly som følge av krigen i Ukraina, har et politisk flertall besluttet.

Ifølge en pressemelding fra det danske forsvarsdepartementet vil det være vesentlige operative og sikkerhetspolitiske risikoer ved å selge flyene nå.

– Putins overgrep mot Ukraina har forandret Europa og de truslene vi står overfor. Danmark tar et stort ansvar for fred og sikkerhet i kampen mot Putins trusler, sier forsvarsminister Morten Bødskov i pressemeldingen.

Danmarks forsvarssjef Flemming Lentfer anbefaler å beholde flyene fram til 2027. Det vil koste 1,1 milliarder danske kroner å beholde flyene så lenge.

F-16-flyene skulle utfases da de er gamle og slitte. Men forsvarsdepartementet lover at den forsinkede utfasingen ikke vil påvirke innfasingen av de nye F-35-flyene, som ventes å lande i Danmark neste år.

I Norge har man allerede gått over til F-35. 

De siste norske F-16 forsvant fra Bodø i starten av 6. januar i år, og de fleste befinner seg nå nede på Kjeller i påvente av videresalg til Romania og amerikanske Draken International. 

Hvorvidt Ukraina-situasjonen kan ende med å endre på Norges salg av disse, vites ikke. 

Blant annet internasjonal rådgiver i luftfart, Einar Sørensen, har tatt til orde for at disse igjen bør inngå i forsvaret av nord

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.