Det var hektiske timer i Torino, men Christian André Pettersen holdt hodet kaldt og vant med god margin. Foto: Tom Haga

Den råeste prestasjon siden Bodø fikk bystatus i 1816

Skrevet av Rune Nilsen
12.06.2018 21:21 - OPPDATERT 13.06.2018 06:31

MENING: Når Christian André Pettersen sikrer Bodø EM-gull i kokkekunst, er det bare å starte diskusjonen om hvor statuen bør stå.

Bare for å ha slått det fast med én gang.

Det blir umulig å finne en større prestasjon enn det Christian André Pettersen (28) sto for i Torino i dag. For her kjempet vår mann mot superkokker fra kulinariske mastodonter som Italia og Frankrike.

TOTALT MÅLRETTET

Men det holdt altså ikke mot en 28-åring som allerede da han var ni år drømte om nettopp dette. Og det har kostet ubegripelig mange timer på kjøkkenet.

For et kokke-EM er ekstremsport på sitt mest avanserte. Her kan ingenting – absolutt ingenting – overlates til tilfeldighetene.

De som kjenner Christian André har lenge ment at han kunne gå hele veien. For dette er en mann med et ekstremt konkurranseinstinkt. Hverdagene er organisert på en slik måte at han hele tiden er skjerpet. Her er det ikke plass til forstyrrende elementer.

Vi fikk det første varslet i fjor. Da tre Bodø-kokker tok de tre øverste plassene i konkurransen om Årets kokk. Med Christian André øverst på pallen. I etterkant har han trent, trent og trent litt mer.

Det er ingen selvfølge at Norge skal fremstå som en gastronomisk stormakt. Det er komplett absurd at Bodø brått skal bli byen som fostrer opp super-chefene. Samtidig er det helt i tråd med utviklingen i byen de siste årene. 

Politisk og næringsmessig eksorsisme har sørget for å drive den lammende husmannsånden på flukt.  Sakte, men sikkert har vi klart å bygge opp selvtilliten. Stoltheten. Selvrespekten.

TRENING, TRENING OG MER TRENING

Og det er disse verdiene Christian André er en representant for. Fagmannen og kunstneren som mener at ingenting – absolutt ingenting – er umulig. Greit, du trenger et solid talent, men det har aldri vært nok. Verken i fotball, politikk eller kokkekunst.

Det du trenger er en dedikert artist som er villig til å gå gjennom ild og vann. Som synes det er gøy å terpe på detaljer, dag etter dag, uke etter uke, måned etter måned.

Hvis Leif Ove Andsnes hadde vært kokk, ville han vært like god som Christian André. Andsnes er det nærmeste jeg kommer en kunstner som kan sammenlignes med det som skjedde i Torino i dag.

Så er det viktig å nevne at vinneren har fått gnistrende god hjelp av et helt team, blant andre Bryggerikaias Rasmus J. Skoglund og Hundholmen Brygghus’ Simon Engen. I finalen bisto Håvard André Josdal Østebø som commis med Gunnar Hvarnes som coach.

Så stopper det ikke der. VM-tittelen skal kåres under Bocuse d’Or i Lyon i 2019. Akkurat nå er det ingen som vil bli overrasket om Bodø stikker av med gullet der også.

Da Ivar Formo tok gull på femmila i Innsbruck i 1976, skrek Bjørge Lillelien:

– Saken er biff, saken er karbonade, saken er ertesuppe.

 Nå kan et samlet Bodø brøle:

 – Saken er kalvebrissel, saken er Castelmagno-ost, saken er Fassona Piemonte-okse!

 

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.