Valuta for pengene - eller keiserens nye klær? Foto: Preben Hunstad

Den tragikomiske,
nakne sannheten

Skrevet av Markus André Jensen
04.01.2019 19:00 - OPPDATERT 05.01.2019 11:29

KOMMENTAR: Det offentlige har spyttet inn godt over 700.000 kroner i et kunstprosjekt som skulle sette Bodø på kartet. Det har for så vidt skjedd. Bare så synd at omtalen dreier seg om parodiering og latterliggjøring.

I mai 2018 ramlet en e-post ned i innboksene til redaksjoner over hele Nord-Norge. Den anerkjente, amerikanske nakenkunstneren Spencer Tunick skulle for første gang avlegge en visitt nord for Polarsirkelen.

Åsted: Bodø.

KEISERENS NYE KLÆR

Alt vel så langt. Men så begynte det å bli stilt spørsmål ved finansieringen av moroa. 600.000 kroner skulle det offentlige, representert ved Nordland fylkeskommune og Bodø kommune, punge ut for å få fotografert noen hundre nakne mennesker i fylkeshovedstaden.

Hvorfor? Jo, fordi denne enestående kunstnerens spektakulære verker skulle sette Bodø på kartet. Vi får anta at det var gjort regning med massiv interesse både fra lokale, nasjonale og internasjonale medier.
Allerede tidlig i prosessen var de vante kritikerne – les: Frp – på banen med slakt av prosjektet, uten at det kom som noen bombe.

Motargumentet fra prosjektledelsen var at det ville kostet langt, langt mer enn 600.000 kroner å kjøpe seg den type markedsføring som Tunick-prosjektet ville gi. Da fikk man heller leve med at den velgasjerte kunstner stakk av med brorparten av pengene i rent honorar.

OVER BUDSJETT

Det som har skjedd, er imidlertid ikke at prosjektet har fått massiv, utenlandsk oppmerksomhet. Det har fått massiv, lokal og nasjonal oppmerksomhet i ettertid. Men neppe av de årsakene Nordland fylkeskommune og Bodø kommune helst skulle sett.

Anført av Avisa Nordland og Morgenbladet har en rekke medier stilt spørsmål både ved pengebruken, en kontrakt som ikke sikrer Bodø eller Nordland rettighetene til de ferdige bildene – og nå sist det faktum at de utstilte bildene fra den nakne herlighet ble destruert, etter å ha vært utstilt i noen få måneder.

I tillegg har det vakt oppsikt at budsjettet ble sprengt. Det som skulle koste 600.000 kroner, endte opp på over 700.000 kroner. Og da er ikke kostnadene for brukt arbeidstid i fylket og kommunen talt med.

PARODI OG SATIRE

Stuntet har, foruten de overnevnte artikler, også fått spalteplass hos Sløseriombudsmannen – en Facebook-side med offentlig sløsing som spesialitet – samt Morten Ramm-prosjektet Nieuhetene, en satirisk nettavis.

Fikk Bodø virkelig massiv oppmerksomhet for kunststuntet?
Ble kunstbyen Bodø, som altså kjemper for å bli Europeisk kulturhovedstad, massiv oppmerksomhet for Tunicks sprell?
Nei. Ikke egentlig.

Hvor mange oppslag i internasjonal presse har det vært om Bodø Bodyscape? Tror vi at internasjonale kunstmiljøer nå har fått øynene opp for kulturbyen Bodø?

Da blir vel spørsmålet heller om det virkelig var verdt å betale 700.000 kroner for å gjøre seg til gjenstand for parodi og latterliggjøring.

SE ANDRE SAKER OM BODØ BODYSCAPE: 

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.