Ragnhild Furebotten og Benjamin Mørk forbereder deres live-opptreden med musikk bygget opp på blant annet båtbygger-lyder.

— Det er mye rytme i godt arbeid

Skrevet av Tarjei Abelsen
13.02.2018 17:00 - OPPDATERT 13.02.2018 19:32

Ragnhild Furebotten og Benjamin Mørk har laget musikk som med båtbyggernes egne lyder - skal være med å hylle de stolte tradisjonene i Saltdal.

— Det er mye rytme i godt arbeid, sier Benjamin Mørk.

Sammen med Ragnhild Furebotten har han lagd musikk til foredraget om båtbygger-tradisjonen i Saltdal. Onsdag skal Johan Furebotten Jr. forteller om de stolte tradisjonene i Saltdal, og datter Ragnhild og Benjamin Mørk bidrar med musikk.

— Det viktigste er foredraget. Vi er bare rouge og maskara, sier Ragnhild og ler. 

Men de har gjort en spesiell jobb for å bygge opp om den store fest-kvelden for båtbyggerne og Slipen.

LYDEN AV VERFTET

— Jeg vet ikke om de vil kjenne det igjen, men det er lydene som er tatt opp her i vinter som nå danner rytme-grunnlaget, sier Furebotten.

Hun har satt stor pris på bestillingen fra Blåfrost, fordi det har gitt henne en gylden anledning til å sette seg inn i historien.

— Det er gøy å få være med og bidra til helheten. Jeg har fått et nytt innblikk i historien, som jeg kanskje allerede burde visst mer om, sier hun. 

Det var hun som for noen år siden foreslo for Øivind Holthe, at dette kunne være en idè for Blåfrost.  I utgangspunktet var foredraget en hyllest fra til hennes bestefarm fra hennes far.

Vi har vært så heldig å få folk her på Blåfrost til å ta opp masse ting på verftet, det er jo alle mulige slags lyder av båtbygging. Vinkelslipere og alt mulig, sier Mørk

Hvordan funker det å lage musikk av det?

— Det fungerer veldig bra, det er mye rytme i godt arbeid, sier Mørk.

Hovedtanken bak innslaget var nettopp det å få med lyden av verftet, lyden av Slipen.

— Det var derfor jeg ville ha med Benjamin på dette, for å få dette inn i et melodisk materiale til båtene. Få lydene av båtene med i musikken, sier Ragnhild Furebotten.

Musikken skal komme i ulike pauser i foredraget.

— Vi spiller det live spredt ut i forestillingen, mest til gamle filmer som er tatt av jobben her på verftet, sier Furebotten.

 Om selve foredraget har hennes far, Johan Furebotten Jr. sagt dette:

— Det blir en tidsreise der man kan skimte hvordan båtbyggertradisjonene mot slutten av århundret bidro til at bygda utviklet seg mot det moderne industrisamfunnet som vi ser i dag.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.