Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Det finnes unntak, men det begynner å tegne seg et bilde av at alle disse lederne er borte, eller ikke finnes lengre.
Det er på tide å vri om problemet og medietrykket til der problemet ligger, og det er politiledelse. Ikke en politibetjent som gjør jobben sin i gata.
Det som går igjen i alle sakene media blåser opp er at våre politiledere enten forholder seg tause, med unnskyldning om at saken etterforskes videre. Eller at de kommer med en politisk korrekt kommentar om at dette skal vi se på og det er ikke bra for politiet med slik medieomtale.
Bakgrunn: Politibetjent frikjent på alle punkter i Kongsberg-saken
Politiledere som holder kjeft
I tillegg til dette så har det i flere saker en stor tendens til å komme kommentarer fra egne i akademiet som ikke klarer å se at en pågripelse, kan og bør, evalueres ut fra andre karakterer enn A-E i arrestasjonsteknikk. Eller mye av de politisk korrekte svarene som står nedskrevet i en eksamensoppgave.
Summen av dette problemet vi har med politiledere som holder kjeft og politilærere som gladelig tar frem pennen og vurderer alt ut fra et perfekt perspektiv, er at det sitter igjen en hel operativ del av politiet som klør seg i hodet, og lurer på om noen faktisk skjønner hva som foregår på gata, bak lukkede dører i hus og leiligheter i dette landet når politiet er ute på jobb.
Saken fortsetter under.
Må rydde opp
Nå mener jeg det er på tide at vi som etat rydder opp i våre lederes frykt eller mangel på forståelse for å uttale seg til media, og det er beviselig mulig. I Bodø i 2013 gikk daværende politimester og daværende påtalende ut i media mot påstandene om politivold. Hva skjedde? Jo, det ble stille, for saken er litt mer krevende og sammensatt enn hva en liten video viser, forklarte politilederne.
Det er noen spørsmål som bør besvares av Politidirektoratet nå, for det begynner å bli litt pinlig når vi har en ledelse som i stor grad virker å ikke like det de ser i videoen men overhodet ikke forstår hvorfor innholdet er slik.
Hva skal vi egentlig med kommunikasjonsrådgivere på høyeste lønnsnivå i politidistriktene hvis vi ikke skal samarbeide med media når de kommer med disse sakene?
Hva er Politihøgskolens rolle i etaten og media? For det virker til at det ofte er ansatte derfra, som uttaler seg på meget begrenset grunnlag i mange av disse sakene.
Oppleves som om ansatte kastes under bussen
Hva tenker vi egentlig om politimesterens og andre ledere i politidistriktets rolle i disse sakene der det oppleves som om at de kaster sine ansatte under bussen i mange tilfeller?
Hvor er politidirektør, Politidirektoratet og deres fagavdeling i denne saken?
For å snakke direkte om elefanten i rommet her;
Fellesnevneren for mange ledere i hele politietaten er at de er jurister, altså uten operativ kompetanse. Da bør denne mangelen på kompetanse respekteres, og det må søkes i organisasjonen etter rett kompetanse.
Mangler godt nok grunnlag
Fellesnevneren for mange som uttaler seg fra Politihøgskolen er at de ofte ser ut til å vurdere saken kun ut fra det som oppleves inne på judomatta på skolen, og de mangler godt nok grunnlag for å komme med disse påstandene sine.
Vår ferskeste sak fra Kongsberg ble heldigvis et bra utfall for politiet, men politimesteren gir seg ikke og kjører personalsak. Litt spent på hvilket grunnlag denne ansatte eventuelt skal sparkes for.
Videre så kan vi i denne saken spørre oss om følgende; ville vår kollega blitt like mye hetset om politiledelsen hadde tatt til motmæle gjennom media i denne saken? Jeg tror ikke det.
Sakene kommer i media, det må vi respektere, men vi må i større grad lære oss å samarbeide og jobbe sammen med media. Våre ledere må slutte å stikke hodet i sanden, skaffe seg ryggrad, gå ut i stormen og stå side om siden med sine ansatte i media.
Les også: