DEN NYE BYEN: Lenge før tanken om en ny by og en ny flyplass ble nødvendig, innså Oddleif Olavsen at Bodø måtte forvandles. Han fikk rett, skriver Rune Nilsen i denne kommentaren.

«Det finnes noen få folk. De som tenner en fakkel. De som viser vei. Oddleif Olafsen var en av disse»

Skrevet av Rune Nilsen
06.06.2022 09:40

Det finnes noen få folk. De som tenner en fakkel. De som viser vei. Oddleif Olafsen var en av disse. Nå har han gått bort.

– Vi må skape liv i sentrum.

Sa han.

Oddleiv Olafsen. Mannen med den dype stemmen. Mannen fra Lofoten.

Året var 1995. Han hadde nettopp blitt ordfører i Bodø. Han skulle hoppe etter Wirkola. Arbeiderpartiets Per Pettersen hadde i løpet av sine 11 år klart å opparbeide seg en legendarisk posisjon.

– Vi må fortette sentrum. Vi må bygge høyere.

Sa Oddleif.

Jeg hadde mange samtaler med ham i min tid som journalist i Nordlandsposten

DEN UNIKE MULIGHETEN

Det var noe spesielt med denne mannen. Han som var vant til å takle storm på havet. Som var vant til at du hadde bare brøkdelen av et sekund når du jaktet på hvalen der ute. Nå så han en mulighet. En sjanse for Bodø.

For det var der det begynte. Planene for den byen vi ser i dag. Det begynte med Glasshuset – i 1992. Det var da Bodø bestemte seg for at den ville bli en ordentlig by. Så gikk det slag i slag:

Nordlandshallen, City Nord, Luftfartsmuseet, Luftfartstilsynet, Bodø Spektrum, kulturkvartalet, Scandic Havet, The Storm, Bodø 360. Listen er lang, ingen glemt, ingen nevnt.

DEN VISJONÆRE POLITIKEREN

Men den byen vi bor i nå. Den byen som står her i 2022, er den byen Oddleif så for seg i 1995.

– Politikk handler om endring. Om vilje til å skape noe. Du må være tøff nok til ta kampene.

Sa Oddleif.

Ja, han var til tider omstridt. Du er nødt til å bli det hvis du vil bygge noe nytt. Bryte med tradisjonene. Det koster å være den som går i spissen. Den som bryter nybrottsland. Den som brøyter veien.

I dag har det nesten blitt et skjellsord hvis du sier at du er en enkel gutt fra bygda. Det har blitt en floskel. Et mantra som altfor mange ledere ønsker å bruke. Men Oddleiv var nettopp det. En enkel mann fra bygda.

HARDT ARBEID LØNNER SEG

Og hva betyr det? Jo, du bærer med deg grunnleggende og evigvarende verdier. Du vet at du må så for å kunne høste. Du vet at det bare finnes én måte å rydde åkeren for stein – du må fjerne én etter én. Du vet at havet gir og havet tar. Det finnes en risiko som alltid henger der ute – i en mørkeblå horisont.

Oddleiv Olavsen var en mann som kjente behovet for makt og innflytelse. Ikke fordi han trengte den selv, men fordi han innså at dette var redskaper du trengte for å skape utvikling.

DEN STOLTE ARVEN

Nå har den mørke stemmen fra Lofoten stilnet. En leder har gått bort. Nordland og Bodø blir fattigere når slike skikkelser sklir inn i historiens mørke. Men hvis det er noe Oddleiv kan være stolt over, så er det at Bodø ble den byen han så for seg.

– Vi skal ha liv i sentrum. Det skal bo folk her.

Sa Oddleif i 1995.

Et år hvor byen var en ørken i helgene, hvor det var nesten ingenting som skjedde utenfor en normal åpningstid. Men det var én mann som hadde en visjon. En mann som fikk med seg de andre.

DE SOM TENNER FAKKELEN

De siste årene hadde vi ikke så mye kontakt, men på en kveld som denne kjenner jeg på merkelig sorg. Et inderlig tap. Men også en uendelig takknemlighet. For at det finnes folk som er villige til å tenne fakkelen. De som vil gå i front.

Bodø by hadde aldri vært det samme uten folk som Oddleiv Olavsen.

Bli medlem av Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du gå til sende en e-post til [email protected]

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement