Espen Bless Stenberg, sjefredaktør Bodø Nu. Foto: Andreas Sandnes Olsen / Arkiv

Det nye skjenke-forbudet kan bli en tragedie for Bodøs uteliv

KOMMENTAR: Sjefredaktør Espen Bless Stenberg håper utelivsbransjen i Bodø er i stand til å holde pusten litt til.

På årets siste dag ble det registrert ny smitterekord i Norge. Over 700 registrerte smittetilfeller på nyttårsaften. Dette på tross av at det var færre personer som ble testet i romjula. 

Erna Solberg og hennes regjering varslet nye innstramminger for å få ned det såkalte R-tallet. Tallet som kan gi oss et bilde på hvor mange som smittes videre per person som er registrert smittet med koronaviruset. R-tallet er nå oppe i 1,3, og situasjonen i Norge omtales som ustabil. 

Spredningen av koronaviruset har kanskje ikke vært høyere i Norge siden pandemien traff landet i mars i fjor. Mye av skylden for dette får julefeiringa. Mange har forflyttet seg innenlands, men også utenlands. Dette var Erna Solberg og Bent Høies store skrekk, mens vi alle andre håpet på at nyttårsaften ville snu opp ned på hele koronapandemien. Nytt år, nye muligheter, eller hva?

I Nordland hadde vi per 30. januar kun 643 registrerte koronatilfeller. Totalt siden målingene startet i fjor vinter. De to siste døgnene er det registrert kun tre nye tilfeller i Bodø. 

I Bodø har vi hatt noen få smitteutbrudd som raskt har blitt tatt luven av, gjennom godt lederskap fra kommunens smittevernledelse, med Kai Brynjar Hagen i spissen. 

Blant tiltakene som ble innført fra og med mandag, var totalforbud mot skjenking av alkohol. Samtidig melder regjeringen at man må unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland. Hytteopphold med personer fra samme husstand frarådes fortsatt ikke. 

Og det er her et det er noe som ikke rimer i det hele tatt i regjeringens nye tiltak. Man kan altså, selv om reisen er unødvendig, kjøpe seg en billett og reise hvor som helst. Man kan dra på hytta og drikke seg fra sans og samling, sammen med et familiemedlem som kanskje er koronasmittet. 

Men de samme personene får ikke dra på Picadilly, Sku Bare, Kaptein Larsen. Pangea, Dama Di, eller noen av de andre utestedene i Bodø for å ta seg en øl i godt lag. Man må drikke brus.

Vi har hørt historier om utenlandske arbeidere som står på svenskegrensa, gjerne med rennende nese og pustevansker, og bare venter på at vaktholdet skal stenges for natta. 2. januar ble det for første gang innført obligatorisk koronatesting ved utvalgte grensestasjoner i Norge. Alle over 12 år må testes før de slipper inn i landet, men dette tiltaket kommer for sent. Hadde dette vært innført for lenge siden, kunne mye av smitten de siste månedene ha vært begrenset. 

[annonse]
Derfor får jeg det ikke til å rime at vår hardt prøvede serveringsbransje i Bodø igjen skal rammes av tiltak som mest sannsynlig ikke vil ha noen effekt, da vi ikke har opplevd smitte som følge av et restaurantbesøk, eller noen øl på Picadilly.

Det oppleves som helt vanvittig at store smitteutbrudd sørpå skal ramme en kommune i Nord-Norge, som gjennom hele koronapandemien har hatt god kontroll. Regjeringa må snu 180 grader rundt og sette en stopper for all reiseaktivitet, foran å skulle kvele et sårbart næringsliv i nord.

Selvfølgelig må alle ta sin del av den såkalte dugnaden, men jeg føler serveringsbransjen er blant dem som har tatt den verste støyten så langt. Det er lite vi kan gjøre med Erna og Bents tiltak per nå, annet enn å avvente situasjonen. 

Det nye skjenkeforbudet kan bli en tragedie for Bodøs uteliv. Mange har allerede kniven på strupen. Vi får bare håpe de klarer å holde pusten fram til 18. januar, og at regjeringen ikke utvider forbudet. I mellomtida får vi ta oss en utebrus. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.