Bodø Nu-Journalist Andreas Sandnes Olsen mener kommunen Foto: Kristin Thrane

«Det provoserer meg at Bodø har storbyambisjoner mens vi mangler et såpass viktig tilbud»

Bodø har storbyambisjoner, men mangler helt basale tilbud til befolkningen.


Denne kommentaren gir uttrykk for journalistens meninger. 

Flere studenter, familier og enslige lever uten bil i Bodø, og står dermed med begrensede muligheter for hva de kan delta på. 

For hvis det er finvær en vinterdag, står disse med begrensede muligheter for å oppleve det beste Bodømarka har å by på. Steder som Bestemorenga, Erlingbu og skibakken i Skarmoen blir nemlig utilgjengelige for dem - med mindre de er så heldige å ha bekjente som kan kjøre dem. Området rundt Soløyvannet er også populært på sommeren, med ettertraktede utfartssteder som strendene ved Soløyvannet, Løpsfjellet, Svendalsfjellet, Skautuva og mange flere.

Dette fordi det mangler noe så enkelt som en bussrute som går fra sentrum og rundt Soløyvannet. 

Er det ikke litt urettferdig? 

Jeg mener det er et hån. 

Det skal nevnes at det går en buss fra Mørkvedmarka skole og rundt Soløyvannet med flere avganger, men den går kun i hverdager, frem til klokka tre. I helgene står denne ruta stille. 

Tilbudet som etterspørres finnes i de fleste byer i Norge. Da jeg selv bodde i Trondheim var det utrolig lett å være student uten bil. Et avsidesliggende sted som Skistua, et godt stykke inn i Bymarka, er nemlig godt tilgjengelige takket være trikk og en buss som går til Skihytta på morgenen hver dag, og returnerer både etter tre, fem og syv timer. Dermed har både barnefamilier og studenter flere timer å bruke i marka, hvor det er tilgang på milevis av skiløyper, før de tar bussen hjem. 

Mitt forslag er inspirert av dette. 

Bussruten bør starte i sentrum og gå forbi Bodøsjøen, Grønnåsen, Hunstad og Mørkved, før den fortsetter rundt vannet. Avganger bør være for eksempel klokka ni eller ti, og suppleres av nye avganger klokken tolv, to og fire. Et slikt tilbud bør være både i hverdag og helg, for å tilrettelegge for de som av ulike grunner har fri på dagtid; for eksempel turnusarbeidere, studenter og pensjonister. 

Du tenker kanskje: Bussruter er vel ikke Bodø kommune sitt ansvar! Det er jo Nordland fylkeskommune som drifter busstilbudet her i fylket.

Tanken min er at Bodø kommune bør subsidiere en slik bussrute, samt bruke summer på markedsføringen av denne, slik at folk faktisk vet at et slikt tilbud eksisterer. 

Men hvorfor er dette så viktig?

1. Folkehelse: For det første er tilgang på marka gull verdt for folkehelsa. Og Bodø kommune trenger at folk er friske og i arbeid.

2. Vekstambisjoner: Folk som vurderer å flytte til en ny by, vil ha tilbud som . Dette er et tilbud som en by med store vekstambisjoner (hele 90.000 innen år 2065) bør ha, skal folk gidde å flytte hit.

3. Bodø skal bli bilfritt: Bodø kommunes politikere og byutviklere er stolte over å, i de fleste intervju med lokalavisene, fortelle om at den nye bydelen skal være nærmest fri for biler. Hvorfor ikke starte med det nå? Veien dit er nemlig sykt lang. 

4. Trivsel: Hvordan skal man forvente at studenter og arbeidende ønsker å bo i Bodø uten bil til evig tid, når de går glipp av så mye av hva byen (les: Bodømarka) har å by på. 

5. Få bukt med parkeringskaoset: Under de virkelige finværsdagene Soløyvannet på vinteren er det fullstendig parkeringskaos. Parkeringsplassene er så overfylte at folk parkerer langs veien, slik at biltrafikk lammes, og utgjør en hindring for nødetater. Om man får på plass et busstilbud sparer vi oss både for dette kaoset, og unødig forurensing. 

Lykke til, Bodø kommune! 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.