Sjefredaktør Espen Bless Stenberg mener Bodø kommune spiller et altfor høyt spill med elevenes sikkerhet og helse. Sindre Kolberg/Rune Nilsen

«Det spilles et høyt spill med sikkerheten til elevene i Bodø»

Den første uka i januar opplevde vi en oppgang i antall smittede i Bodø kommune. Denne gangen var det tre grunnskoler som ble rammet av smitte. 

Torsdag ble en hel skoleklasse ved Hunstad barneskole satt i karantene, etter at en av elevene hadde fått påvist smitte av Covid-19. I tillegg var tre av nærkontaktene til vedkommende satt i karantene. Det ble totalt meldt om 25 smittede denne dagen. 

Så fortsatte det fredag. Da var det Tverlandet skole som ble rammet. Det viste seg å være en renholder som hadde testet positivt. Renholderens leder varslet ikke skoleledelsen, da hun var usikker på om hun kunne ringe rektor ved Tverlandet skole så sent som klokken 23 på kvelden. 

Skolen ble fredag morgen vasket ned av renholderne, og skolen ble holdt åpen som normalt. Og det er her kommunen og skoleledelsen spiller et høyt og alvorlig spill med elevenes helse, ve og vel. 

I en slik situasjon bør det være en naturlig refleks å stenge skolen til man har kontroll på smitten. Å la skolehverdagen løpe som normalt, må virkelig anses for å utgjøre en risiko for videre smitte. 

Det nytter ikke stenge barer og restauranter, når man likevel velger å holde våre største forsamlingshus åpne i Bodø. Nå må det ikke oppfattes som jeg er noen tilhenger av å på nytt skulle stenge skolene over lengre tid, men å framskynde vinterferien fra mars til januar, slik at man får litt pusterom på skolene. 

For det er  ikke bare Hunstad og Tverlandet skoler som er rammet de siste dagene.

Lørdag ble det kjent at både Grønnåsen og Rønvik skoler hadde registrert smittede. Her var det henholdsvis en renholder og en elev som var smittet. Søndag kom det nok en melding om smittede. Denne gangen var det fire tilfeller, men det er foreløpig ikke kjent hvor personene har tilhold. 

Uansett er smittebildet i Bodø et helt annet enn før jul. Det skal ikke veldig mye til før at smitte på en grunnskole sprer seg i et formidabelt tempo, og det må vi unngå for enhver pris. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Ifølge tall som VG sitter på, var det registrert 12 nye smittede på lørdag i Bodø. Tallene den siste uka gir en stigende trend.

Skjermdump fra VGDette er urovekkende for en kommune som tidligere har hatt beskjeden smitte sammenlignet med andre større kommuner i nord. Deriblant Harstad og Tromsø, som tidvis har hatt situasjoner ute av kontroll.

Det er derfor grunn til å stille spørsmålstegn ved kommunens avgjørelser i dette tilfellet. Har dere kontroll?

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.