Journalisten Linn Borgland Johansen erklærer seg herved ferdig med kroppspositivismen. Foto: Preben Hunstad

«Det stilles ikke spørsmål om hvor kjøpepupper og innsprøytning av gugge i leppa hører inn i kroppspositivismen»

Dette handler heller ikke om at jeg som overvektig kvinne ikke ser at den veldreide damen på 47 år er flott – hun representerer tross alt det utseende de aller fleste av oss har drømt om siden vi holdt vår første Barbie.


Dette er en kommentar som gir uttrykk for journalisten sin holdning. 

Denne kommentaren ble først publisert 24.03.2022

an.no under fanen «Landet rundt» kan man lese om en veltrent dame på 47 år, fra Skjetten, som opplever såkalt «ageism». En form for aldersdiskriminering hun hevder kommer fra jevnaldrende damer, som kritiserer henne, fordi hun som «godt» voksen fronter sin kropp (blant annet i bikini) i sosiale medier. 

Dette er ikke en artikkel Avisa Nordland selv har laget, men en artikkel de har hentet fra Mitt Lillestrøm. 

I denne voldsomme søkingen etter å fronte sitt naturlige forhold til kropp - om det er i bikini eller turklær, mener intervjuobjektet at hun er en del av den populære trenden på sosiale medier som handler om å «dele bilder av kropper i alle former og fasonger for å fremme kroppspositivisme». Noe den veldreide damen på 47 år oppgir «at hun syns er kjempeflott og heier veldig på» men at hun «opplever likevel at denne kroppspositivismen kan ha en slags aldersgrense».

«Jau shit» sier jeg da

Det stilles ikke spørsmål i artikkelen om hvor kjøpepupper og innsprøytning av gugge i leppa hører inn i kroppspositivismen. Ei heller har verken dama på 47 år eller journalisten helt fått med seg at «kroppspositivisme» ikke hører til de kvinner som har en kropp de aller fleste av oss ville sage av seg en fot for å oppnå.

Det er et gjennomgående problem i alle slike artikler, dette er ikke noe nytt som Avisa Nordland eller Mitt Lillestrøm kommer med. Jeg bruker kun denne artikkelen som et eksempel på hvor media feiler. Dette handler heller ikke om at jeg som overvektig kvinne ikke ser at den smekre damen på 47 år er flott – hun representerer tross alt det utseende de aller fleste av oss har drømt om siden vi holdt vår første Barbie.

Dette handler om to ting:

Det ene er hvordan mediene om og om igjen fremstiller kvinner, for eksempel i tidligere nevnte artikkel, som en del av en bevegelse hun overhodet ikke hører til. 

Det andre, på det mer personlige planet, en irritasjon over kvinner som oppretter kontoer på sosiale medier og utelukkende legger ut bilder av seg selv i flatterende posisjoner - under påskuddet av å fremme en aktiv livsstil, eller vise «en eldre kropp i en bikini», når faktum er at motivet er å vise frem hvor fin figur/kropp de har.

Jeg kan ikke se forskjell på den veldreide kvinnen på 47 år og Sophie Elise, som er noen år yngre, for eksempel. For meg ser de kliss like ut. Da spør jeg, hva er det egentlige motivet til kvinnen på 47 år som er omtalt? 

En spade for en spade

Kan disse kvinnene ikke bare kalle «en spade for en spade»? Kan ikke den velproporsjonerte kvinnen på 47 år innrømme at hun jobber hardt for å opprettholde sin sylslanke figur? Det later til at hun har investert mye tid og penger i kroppen for å fremheve noe hun ikke syns var bra nok - og hun velger selv å ha bilder som rammer inn deler av kroppen hennes på en meget spesifikk måte.

Kan hun ikke bare si det som det er, hun legger ut bilder av seg selv fordi hun syns selv hun er jævlig fin. Og at hun har lyst til at alle som ser bildene også skal si det til henne? 

Hadde hun innrømmet dette hadde ikke jeg hatt problemer med kontoen hennes i det hele tatt. Å skjule seg under påskuddet at hun bruker sin kropp til å vise en «godt» voksen kropp i bikini syns jeg er flaut. 

Istedenfor drar hun (som så mange andre) inn «kroppspositivismen». Noe hun overhodet ikke bidrar til. Tvert imot, representerer intervjuobjektet det motsatte. Det kroppspositivistene jobber for at ikke skal være den eneste måten en kan bli ansett som vakker på i samfunnet. 

– Bidrar jeg virkelig til noe positivt? 

Begrepet «kroppspositivisme» er utvannet. Jeg mener bevegelsen har mistet retning og ikke lenger henger sammen med hvem den er ment å virke som en samlebetegnelse for – nemlig jenter med tjukke lår, store mager, og (tjukke) jenter med strekkmerker.

De som bidrar til å utvanne begrepet kroppspositivisme, er kvinner som vår veldreide venninne på 47 år. Jeg syns samtlige burde spørre seg selv – bidrar jeg virkelig til noe positivt ved å vise at jeg gjør Yoga i bikini ved sjøkanten? Vil livet til andre mennesker bli bedre ved at jeg legger ut dette? 

  – Tjukke kvinner blir dyttet ut av sin egen bevegelse. Dette er noe av grunnen til at jeg nå har begynt å kalle meg fettaktivist, sa Carina Carlsen, debattant, foredragsholder og kroppsaktivist til Melk&Honning.

Jeg støtter dette. Jeg erklærer meg herved som fettaktivist. Så kan de veldreide overta «kroppspositivismen», jeg er uansett ferdig med den. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

kommentar