ALARMEN GÅR!: Noe er fryktelig galt ved Nordlandssykehuset og hvis ikke Helse Nord griper inn snarest, er det stor fare for at pasienten dør på operasjonsbordet.

Det syke huset

Skrevet av Rune Nilsen
04.02.2019 22:00 - OPPDATERT 05.02.2019 12:18

MENING: Hadde Nordlandssykehuset vært et privat selskap, hadde direktøren fått fyken for lengst. Hvor lenge skal vanstyret få lov til å pågå?

Det faktum at du ber om å få drive med 100 millioner kroner i underskudd burde være grunn til nok til avskjed på dagen. Men det var det sykehusdirektør Paul Martin Strand hadde mage til å be om. 

SUKRET GIFTPILLE

Selvfølgelig sa Helse Nord nei. De har sukret den bitre giftpillen en smule, men hvis dagens forslag blir banket på det kommende styremøtet, må Strand og hans folk kutte ufattelige 150 millioner kroner fra årets budsjett. Et år vi er én måned inne i allerede.

Her blir det med andre ord ikke snakk om verken dagkirurgi eller kikhullsoperasjoner, her må skalpellen byttes ut med en Stryker ortopedisk sag.

Den eneste måten å redde en pasient med finansiell koldbrann, synes å være amputasjon. Så ja, dette kommer til å gjøre veldig vondt. Tilgangen på bedøvelse synes også å være noe begrenset.

ØKONOMISK BLODFORGIFTNING

Men hvordan kunne så denne situasjonen oppstå? I følge Helse Nord har Nordlandssykehuset truffet presist på inntektene i budsjettet. Det er utgiftene som har skapt blodforgiftning. I desember i fjor hadde sykehuset brukt 47 millioner kroner for mye på lønn og innleid arbeidskraft. 

47 millioner kroner!

Dette feberhete tallet er mildt sag ubegripelig. Greit nok, sykehuset i Bodø sliter, på linje med resten av Nord-Norge, med å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft. Og korte vikariater er dyrt. Men dette forklarer på ingen måte alt.

FÆRRE JOBBER - LIKE MANGE FOLK

Et annet faktum er at sykehuset har gjort organisatoriske grep med det for øyet å klare seg med færre ansatte. Det ble med intensjonen. Til tross for færre arbeidsoppgaver har Strand & C0. ikke klart å stoppe blødningen i form av lønnsutbetalinger.

Ledelsen ved Nordlandssykehuset vil gjerne fremstille Helse Nord som det dødelige viruset i denne fortellingen, men det blir i beste fall en særdeles upresis diagnose. For først må de klare å utrede og behandle sine egne, interne lidelser.

ET KRONISK SYKT HUS

Så er det mange som vil hevde at det å drifte et sykehus på mange måter kan sammenlignes med å behandle en kronisk syk pasient. Det finnes ingen kur, bare lindrende tiltak. Akkurat nå ser det ut som om Nordlandssykehuset selv har kjøpt denne påstanden. 

Det er ingen hemmelighet at det hver dag foregår knallharde profesjonskamper rundt om på sykehusene. Kamper som gang på gang har stått i veien for effektive tiltak. Og du skal ikke snakke med mange hjelpe- og sykepleiere før du får beretninger om tårer, sammenbrudd, sykemeldinger, stress og konstant dårlig samvittighet. 

NOE MÅ SKJÆRES BORT

Det finnes bare én løsning. Helse Nord må hente de pårørende inn på kontoret og ta den vanskelige samtalen. Skal pasienten - i dette tilfellet sykehuset - overleve, må noe skjæres bort. Og da er det fort at både direktør og styreleder ligger tynt an. 

For du trenger bare å kaste et raskt blikk på epikrisen for å stille Nordlandssykehusets diagnose:

Alvorlig og ustabil.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.